“Чоловіка розірвало, згорів, одна голова залишилась”: що розповідають та як живуть мешканці “міста вогню” Красногорівка – сюжет (Відео)

Життя у Красногорівці

Повномасштабна війна росії проти України

Потужне бомбосховище, розраховане на тимчасовий прихисток, стало постійним місцем проживання для десятків людей

П’ять мирних мешканців загинули протягом доби на Донеччині. Ще 18 поранені. Про це повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Окупанти вже не перший місяць знищують два міста під Донецьком – Мар’їнку та Красногорівку. Людей тут ховають у городах, а ті, хто залишилися живуть у бомбосховищах або перебираються до осель тих, хто виїхав.

Тут ходять, точніше їздять – здебільшого на велосипедах і лише у першій половині дня. Нехитрим маршрутом – дім-магазин-дім. У Віталія він складніший, він ще й їздить на роботу у лікарню. Вона не працює – розбита, але в амбулаторії завжди хтось чергує. На випадок, якщо місцеві захочуть забрати лікарняну картку. Кілька днів тому Віталій на роботі дочекався не містян, а російські снаряди.

“Хвилин 20 довелось лежати на підлозі – в дворі падали. Купа обірваних проводів, людина загинула в тому краю, в принципі, як обстріл, у нас звичайно хтось гине. Буває один, буває два, буває три”, – каже мешканець Красногорівки Віталій.

У цю квартиру ближче до центру Леонід переїхав у перші місяці великої війни. Там, каже, де мешкав раніше, жити неможливо

“Я там на східній на 5 поверсі був, то там взагалі дах ходуном ходив”, – розповів мешканець Красногорівки Леонід.

Але росіяни знайшли чоловіка і тут. Тиждень тому ударна хвиля винесла в квартирі, яку знімає, всі вікна. Неподалік приземлився величезний снаряд, зруйнувавши та побивши все довкола.

“Зараз заб’ємо це і фанерами, а що ще залишається, они стріляють кожного дня”, – додав Леонід.

Мешканка Красногорівки Наталя повідомила: “Живемо в іншому місці, а тут ховаємося, та ми живемо тут цілодобово. Додому ходимо погодувати тварин, а так – буквально півгодини-година не більше буваємо”.

Потужне бомбосховище, розраховане на тимчасовий прихисток, стало постійним місцем проживання для десятків людей. Тих, хто боїться жити у власних будинках. Бо половини з них у Красногорівці вже немає. Наталя в магазин за продуктами на велосипеді не їздить – боїться. Це робить чоловік. Вона ж час від часу ходить годувати птицю та тварин, які залишилися в приватній оселі подружжя.

“Їдеш на свій страх та ризик. Постійні обстріли і вдень, і вночі. Це дуже рідко перерва – 10 хвилин. Якщо тут не стріляють, то стріляють далі”, – зауважила мешканка Красногорівки Наталя.

Так, не у себе вдома тут живе більшість людей. Комусь оселі розбили, хтось доглядає за покинутими. Хтось, як Наталя, може жити, лише коли над головою багатотонне бетонне перекриття. Як живуть у Мар’їнці – місті за кілька кілометрів від Красногорівки тут не знають давно. Бо і Мар’їнки, кажуть, практично немає. Її знищили росіяни

 Раніше цією прямою дорогою з Красногорівки на Мар’їнку можна було проїхати за 5 хвилин. Останнім часом тут ніхто не їздить. Ця дорога не просто прострілюється, вона постійно обстрілюється росіянами. І вдень, і вночі, власне і як два міста в околицях Донецька. Пробуємо проїхати до Мар’їнки іншою дорогою, в об’їзд. За кілька кілометрів до міста зустрічаємо двох жінок, які якраз повертаються з розбитого населеного пункту пішки.

“У мене чоловіка розірвало, згорів і треба було поховати. Одна голова залишилася, поховала у себе у дворі, де він раніше жив”, – розповіла мешканка Мар’їнки Олена.

В середині літа вони всією родиною виїхали в Курахове – місто неподалік. Чоловік на початку осені планував приїхати до них. Не встиг. Скільки ще, як він, залишилися навічно у місті – не знає ніхто. Людей, розповідає Олена, на вулицях немає. Тут у кожного своя причина, чому він залишається у містах “вогню”. Віталій доглядає оселю знайомої і піклується про чотирьох тварин. Але головна причина, каже, в іншому

“Може, напевне, найголовніше, вірю, що їх в принципі скоро звідси викинуть. Якось в мене є така надія. Ні, не надія, віра. Віра – це більше”, – підсумував мешканець Красногорівки Віталій.

З Донеччини, Ольга Калиновська, Сергій Клименко, Сергій Малін, “5 канал”

Читайте також: Жили без комунікацій та під постійними обстрілами: історії переселенців, які евакуювалися до Львова

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.