“Це могла бути моя мама”: у Києві відбулася акція на підтримку полоненої вагітної медикині – сюжет (Відео)

Акція на підтримку полоненої

Повномасштабна війна росії проти України

Про те, що дівчина у полоні, родичі дізналися через відео, яке поширили кадирівці

На дев’ятому місяці вагітності. Майже шість із яких у неволі. росія тримає у полоні військову медикиню з Рівненщини. До рук окупантів дівчина потрапила ще у квітні в Маріуполі. Відтоді рідні втратили з нею зв’язок. У різних містах України та різних куточках світу тривають акції на підтримку Мар’яни Мамонової. З єдиним закликом – звільнити вагітну жінку з полону.

На столичному дитячому майданчику зібралися жінки та діти. Всі тримають у руках плакати з фото полоненої Мар’яни Мамонової і написом – “це могла бути моя мама, бо вона українка”.

30-річна капітанка медичної служби з маленького села на Рівненщині потрапила до полону в Маріуполі разом з іншими бійцями бригади морпіхів, де служила. Саме там під обстрілами, під час служби медикиня дізналася про свою довгоочікувану вагітність. А на початку квітня – потрапила у полон до загарбників.

“Щоб про це не забували, знову почали говорити міжнародні організації, які повинні цим займатися – звільненням наших жінок. Просто максимальні зусилля. Мар’яну якнайшвидше треба звільнити з полону, щоб вона народжувала, як всі українські жінки повинні народжувати”, – каже організаторка акції у Києві Наталя Зварич.

На акцію, аби підтримати Мар’яну, прийшли жінки, які мають дітей.

“Я не можу уявити, як можна виношувати дитину і народжувати, тим паче, в полоні таких жорстоких ворогів, як росіяни. Всі ми знаємо, що вони роблять”, – повідомила учасниця акції Анна.

Рідні місяцями намагалися розвідати бодай якусь інформацію про неї. І все, що нині відомо – вагітна перебуває в колонії в Оленівці. Про це її родині повідомили українські бійці, які повернулися з полону. Про те, що дівчина у полоні, родичі дізналися через відео, яке поширили кадирівці.

“Не маємо ніякого. Ми маємо зв’язок з тими людьми, які звідти вийшли, і так ми маємо по пару слів, що до неї трошки краще відносяться, як до вагітної жінки. Вона не в общаку вроді там сиділа, а з кимось у просторішій кімнаті”, – запевнив батько Мар’яни Мамонової Володимир Черепушко.

Мар’яна Мамонова мріяла стати медикинею, закінчила Тернопільский медичний університет та Київську військову академію. З 2018 року постійно їздила на ротації на фронт. Востаннє батьки спілкувалися з донькою 3 квітня. А вже наступного дня підрозділ, у якому служила дівчина, оточили ворожі сили.

“Вона дуже рідко на зв’язок виходила. Було бомбардування і вона не могла зв’язатися. Сказала, щоб не сталося, вона вірить, що вернеться. І ми так само віримо. У нас зовсім мало часу лишилося до її пологів, але ми все таки віримо”, – зауважила матір Мар’яни Мамонової Оксана Черепушко.

Вірять і учасники акцій. Аби про Мар’яну Мамонову знали у всьому світі, організували флешмоб із хештегом – Save Pregnant.

“Засоби масової інформації, політики, європейські наші партнери, щоб це набуло масового масштабу, щоб ця жінка швидше опинилася вдома”, – зазначила учасниця акції Ніна.

Учасниця акції Тетяна наголосила: “Уся спільнота й українська ,й закордонна, щоб під цим хештегом, вони змогли побачити, що наші дівчата, наші жінки, наші матері, вони зараз знаходяться в жахливих умовах і так не може просто тривати. Це пекло треба зупинити”.

Серед учасниць акції є й вагітні жінки. Кажуть, вони як ніхто розуміють, у якому фізичному і психологічному стані нині Мар’яна.

“Жінка вагітна, вона, знаєте, ходить під Богом. Її має охороняти Бог. Але чомусь так сталося, що не всіх охороняє, і ми не можемо цьому зарадити. Вона цього не заслужила. Мені дуже її шкода. Я хочу, щоб її звільнили. Будь ласка, пишіть пости і сторіз з хештегом Save Pregnant, щоб Мар’яну Мамонову звільнили якомога швидше”, – ствердила учасниця акції Марія.

Від неї вже 6 місяців немає жодної звістки. Родина зверталася по допомогу до всіх інстанцій, але наразі все марно.

“У нас там списки пописані. І до Червоного Хреста, і Верещук, і до президента, і до його жінки, і до Верховної Ради у нас написано. Але ж практично зрушень ще ніяких немає”, – підсумував батько Мар’яни Мамонової Володимир Черепушко.

На початку жовтня Мар’яні народжувати первістка. Рідні просять розповідати світові про утримання вагітної медикині в російському полоні. І, можливо, завдяки масовому розголосу дівчину вдасться повернути додому. Акції на підтримку полоненої відбулися не лише в Україні, а в багатьох країнах цивілізованого світу.

Євгенія Китаїва, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: Золкін розповів про полонених жінок: “рашисти не поспішають їх віддавати, їх готують для картинки агітпропу”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.