Озимий часник – коли висаджувати та як виростити гарний урожай

Щоб отримати врожай часнику ще на початку літа, коли свіжої зелені не так багато, садити його слід на зиму.

Втім, городники-початківці ризикують, що часник в землі не переживе сильні морози. Gazeta.ua зібрала правила, яких потрібно дотримуватись, щоб уникнути псування урожаю.

Фахівці кажуть, що висаджувати озимий часник можна за 35-45 днів до початку стабільних морозів. Тоді до приходу справжньої зими він встигне укріпити кореневу систему. Але надземна частина не повинна розвиватись до весни.

За народними звичаями, часник не садять до Покрови. Починають якраз після свята. Якщо висадити раніше оптимального строку, часник почне проростати ще до зими, і перші ж морози його загублять. Якщо пізніше він не встигне наростити корені до морозів і також загине.

Найкраще для озимого часнику виділити сонячну грядку. Без достатньої кількості сонця головки не будуть великими. Ділянку під часник потрібно добре удобрити. Для цього вносять такі добрива з розрахунку на один метр квадратний:

5-6 кг перегною;

30 грамів суперфосфату;

20 грамів калійної солі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мікрозелень вдома п’ять кроків до корисного врожаю на підвіконні

Ділянку обробляють плоскорізом, вирівнюють граблями й поливають розчином мідного купоросу (одна чайна ложка на 10 літрів води). Вносити добрива на грядку можна не пізніше ніж за два тижні до посадки. Після обробки ділянку краще накрити поліетиленовою плівкою або агроволокном.

Перед посадкою часник слід розібрати на зубки та відібрати з них найбільші. Потім їх дві три хвилини знезаражують у соляному розчині (три столових ложки на п’ять літрів води). На хвилину часник потрібно занурити в розчин мідного купоросу (одна чайна ложка на 10 л води).

Часник на зиму висаджують у борозенки не глибше 10 см. Відстань між ними 20-25 см. Відстань між зубками приблизно 15-10 см, в залежності від величини зубків.

Якщо вносили перегній при підготовці ділянки під часник, варто насипати на дно борозенок невеликий шар піску (2-3 см). Це захистить зубки від гниття.

Після висадки часник потрібно замульчувати. Для цього достатньо двосантиметрового шару мульчі. В її якості можна використати сухий торф чи дерев’яну стружку.

Навесні, коли земля почне прогріватись, мульчу з часнику знімають. Як правило, це буває не раніше квітня. Як тільки перша зелень з’явиться на поверхні ґрунту, часник треба удобрити. Вносять органічні азотні добрива розчин пташиного посліду чи свіжого коров’яку. Навесні, коли з’являться молоді зелені пагони, також вносять новий шар мульчі. Це допоможе уникнути періодичного сапання.

Вдруге часник підживлюють, коли відламують зелені стрілки. Щоб головки вродили більшими, треба це робити тоді, коли стрілки досягнуть приблизно десятисантиметрової довжини. Друге підживлення також органічне, вносять розчин попелу (200 г на відро води).

Фахівці нагадують, що часник любить полив. Але тільки до періоду формування головок. А вже після відламування зелених стрілок, його можна зовсім не поливати.

Яким би гарним не був урожай квасолі, звести його нанівець можуть жучки. Вони дуже полюбляють заводитись у бобових одразу ж після збирання. Але є кілька методів зберігання, які позбавлять вас від такого лиха.

Від початку травня до кінця липня півонії прикрашають сад, наповнюють його яскравими барвами й чудовим ароматом. Навіть після цвітіння їхнє листя відрізняється особливою декоративністю. Щоб ця краса була й наступного року, важливо знати, коли та як краще пересаджувати півонії.