СБУ “стурбована” переходом громад рпц в Україні до ПЦУ: щоб це могло означати – сюжет (Відео)

рпц в Україні

Повномасштабна війна росії проти України

Лише за два місяці після повномасштабного вторгнення пів тисячі парафій перейшли до ПЦУ

Хочете, аби ваша церква попрощалася з “русскім міром” і перейшла до ПЦУ? Відзвітуйте Службі безпеки. У мережі поширили листи СБУ до райадміністрацій Києва та області. З них випливає: СБУ вважає, що збори громад, де люди вирішують перейти від московського патріархату до української церкви, можуть становити загрозу нацбезпеці. Тож керівники обласних та районних адміністрацій мусять провести роз’яснювальні бесіди з активними громадами. Люди такими діями чиновників обурюються, мовляв, не розуміють, чому державне відомство під час війни захищає інтереси російської церкви в Україні.

Це Требухів неподалік Броварів на Київщині. У серпні село вирішило: їхня церква має перейти з рпц в Україні до Православної церкви України. Громада влаштувала збори. Туди прийшли близько дев’ятисот місцевих мешканців. Проголосували проти російської церкви. Тепер рішення зборів релігійної громади про перехід до ПЦУ має зареєструвати орган місцевого самоврядування – адміністрація Київської області. А доки цей процес триває, місцевий настоятель навідріз відмовляється віддавати селянам храм.

“Громада – це 8 тисяч чоловік, а там було сто чоловік. Ми нікуди не збираємося переходити”, – зазначив настоятель храму села Требухів Протоієрей Михаїл.

Більше батюшка Михаїл про відмежування людей від російської церкви говорити не схотів. Натомість дав зрозуміти: журналістам тут не раді.

“Ми знаємо, що таке 5 канал і що розказують на цьому каналі. Ну багато дезінформації, неправди. Я слідкую ж. Я ж не буду зараз вам все розказувати. По-перше, я не все пригадаю, але загалом я кажу”, – додав Михаїл.

Подалі від російської церкви – тенденція релігійних громад по всій країні, каже релігієзнавець Дмитро Горєвой. Лише за два місяці після повномасштабного вторгнення пів тисячі парафій перейшли до ПЦУ. Це налякало філію рпц в Україні.

“Квітень-травень – за 2 місяці перейшло 500 парафій. За перший рік після Томосу перейшло 500 парафій. Тобто за рік тоді перейшло п’ятсот парафій. І тут за місяць-за півтора. Тобто це був шалений темп”, – пояснив релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Але розгалуженню української помісної церкви може завадити українська Служба безпеки. Ось лист СБУ до Дарницької райадміністрації Києва, який опублікувало видання Lb.ua. З нього випливає: збори громад, які просяться до ПЦУ, “створюють передумови для дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Києві та регіоні”, “сприяють конфронтації навколо церков”, а це, вважають в СБУ, грає на руку агресору. Ще один аргумент: під час воєнного стану проводити масові зібрання заборонено. Тож заступник начальника главку Служби безпеки в Києві та Київській області просить місцеві адміністрації провести роз’яснювальну роботу серед керівників громад. Староста Требухова, якому ми зателефонували, каже: збори, де громада перейшла до ПЦУ, минули мирно.

“Нам не потрібно нічого роз’яснювати. Ми всі адекватні люди. У нас немає агресії в селі ніякої. Якщо КОДА боїться, що тут будуть якісь незрозумілі речі під час заходів, то заходи вже відбулися, і вони відбулися в мирному руслі”, – зауважив староста села Требухів Андрій Цахло.

Служба безпеки України такими листами не просто втручається в релігійне життя громад. А й грає на боці російської православної церкви, вважає шефредакторка Lb.ua Соня Кошкіна.

“Ми бачимо, що вони намагаються загальмувати цей процес переходів. Апелюють нібито до того, що не можна згідно закону про воєнний стан, проводити масові зібрання в такий час. Цей дійсно так, але в мене до шановного СБУ таке питання – як так відбулося, що два тижні тому ми бачили масову ходу прочан до Почаївської лаври. Там було понад 5 тисяч чоловік”, – сказала Соня Кошкіна.

Журналістка нагадує, наприкінці травня рпц в Україні зібралася на Собор. На ньому буцімто відмежувалася від церкви агресора. І проголосила себе незалежною. На Київщині, наприклад, прихильники рпц в Україні переконують: вони до агресора жодного стосунку не мають. Однак лише на словах. Фактично церква продовжує бути філією рпц, каже журналістка. Такої самої думки і релігієзнавець.

“Для того, щоб якось зупинити цей перехід. Якщо ми зараз спостерігатимемо за діями кирила – кирил же не відлучив Онуфрія, вони не розсварились, нічого. Це означає, що кирила все влаштовує. Це узгоджений сценарій, узгоджена якась методичка”, – каже релігієзнавець Дмитро Горєвой.

У мережі опублікували й другого листа – вже до управління культури Київської області. Той самий керівник столичного главку СБУ, посилаючись на службову потребу, просить надати йому копії статутних документів релігійної громади храму у Требухові.

“Було звільнено з посади Івана Баканова, очільника СБУ, президент говорив, що Баканов допустив у своєму відомстві засилля колаборантів, шпигунів, агентів російських. І як на мене, коли людина під час війни допомагає рпц – це точно привід як мінімум задуматися, що та людина там робить”, – підсумувала Соня Кошкіна.

Тим часом мешканці Требухова на Київщині подейкують: наразилися на увагу СБУ через особисті знайомства батюшки Михаїла у відомстві. І чекають на документи, які зафіксують перехід громади до ПЦУ.

Ганна Рибалка, Олексій Іванченков “5 канал”

Читайте також: “Не виключила зі списку своїх головних ієрархів”: сайт рпц спростовує, що Онуфрій і його церква тепер незалежні від москви – фотодоказ

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.