“Імперська Росія знову прагне полонити інші країни” – у річницю нападу СРСР на Польщу Дуда нагадав про Україну

17 вересня 83 річниця нападу СРСР на Польщу. Через 16 днів після вторгнення нацистів Польща зазнала агресії ще й з боку Радянського Союзу.

Ця дата не так широко відома на Заході, як день початку Другої світової війни, але цю подію потрібно пам’ятати всьому світові, наголосив у своїй статті президент Польщі Анджей Дуда.

Він нагадав, що вторгнення Червоної армії на територію Польщі було реалізацією секретної частини нацистсько-радянського пакту, підписаного 23 серпня 1939 року.

“Дві тоталітарні імперії уклали союз, плануючи розділити між собою незалежні країни Центральної Європи. Сфера впливу Німеччини мала включати західну Польщу, Литву та Румунію, тоді як радянський контроль мав поширюватися на східну Польщу, Латвію, Естонію та Фінляндію”, нагадав Дуда.

За його словами, злочини нацистської Німеччини були принаймні морально засуджені всім вільним світом.

“На жаль, це не стосується злочинів комуністичної Росії, які залишалися безкарними і часто забутими. До чого призвела радянська окупація понад половини довоєнної території Польщі? Це спричинило Катинський розстріл знищення 22 тисяч військовополонених. Їх розстріляли всупереч усім міжнародним конвенціям, бо Сталін вважав їх вірними Батьківщині патріотами та непримиренними ворогами комунізму”, пише польський президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі звинуватили Німеччину в навмисному затягуванні з військовою допомогою Україні

Російська окупація також спричинила депортацію півмільйона поляків до ГУЛАГів та Сибіру. Величезна кількість яких так і не повернулася з тієї “нелюдської землі” і померла на засланні. Напад СРСР призвів також до жорстокого терору НКВД, спроб зруйнувати польську національну ідентичність і традиції.

“Від усього цього постраждали не лише ми, поляки. Не менше постраждали і балтійські народи естонці, латиші та литовці. Так само було з іншими націями, які потрапили до радянської сфери впливу після перемоги Росії над Третім Рейхом”, написав Дуда.

Він констатує, що лише після демократичних змін, ініційованих у 1989 році польським рухом “Солідарність”, поляки та інші народи Центральної та Східної Європи справді звільнилися та відновили суверенітет своїх держав. Більшість із них поступово стали повноправними членами Європейського Союзу та НАТО.

“Проте незалежність будь-якої країни з нашого регіону завжди була колючкою в оці російських імперіалістів. Тож, щойно Москва оговталася від шоку втрати сталінської сфери впливу, вона почала рухатися до відновлення імперії. Ми пам’ятаємо військовий штурм Грузії у 2008 році. Ми також пам’ятаємо декілька жорстоких придушень свободівських рухів у Білорусі та Україні. Нарешті, ми пам’ятаємо про ворожу політику Росії щодо незалежної України, військову анексію Криму та Донбасу у 2014 році та, перш за все, триваючу повномасштабну війну-геноцид проти суверенної Української держави, розв’язану 24 лютого 2022 року”, зазначає польський президент.

За його словами, немає сумніву, що “імперська Росія знову прагне полонити інші країни”.

“Вона хоче того ж, чого хотіла в 1939 і 1940 роках, коли діяла в союзі з гітлерівською Німеччиною, і між 1945 і 1991 роками, коли вона правила нашими країнами самостійно. Росія завжди прагнула влади над усією Центральною та Східною Європою. Але вільна Польща, вільна Україна і всі інші незалежні держави нашого краю ніколи на це не погодяться. Для наших народів це питання життя і смерті, збереження ідентичності та виживання. Це питання нашого майбутнього, безпеки та процвітання”, пише Дуда.

17 вересня 1939 року Радянський Союз напав на Польщу. Кремль вступив у Другу світову війну на боці Третього Рейху.

Приховану мобілізацію військ проти Польщі в СРСР розпочали з перших днів вересня. Її прикрили “Великими навчальними зборами”. Уже 14 вересня радянська верхівка поінформувала Німеччину про готовність Червоної армії до початку бойових дій.

1 вересня 1939 року о 4:45 нацистська Німеччина без оголошення війни напала на Польщу. Розпочалася Друга світова війна. Адольф Гітлер готував напад на сусідню країну ще 26 серпня. А щоб створити слушний привід для наступу, військовим наказали провести низку прикордонних провокацій. Однак за добу до того Польща уклала воєнний союз із Великою Британією, що зірвало плани та змусило перенести дату наступу.