Масове поховання в Ізюмі: могили – безіменні, на хрестах лише номери, наче в концтаборі – сюжет (Відео)

Ізюмська трагедія

Контрнаступ ЗСУ: українські військові дають по зубах окупантам

Нестерпний сморід та розкопані могили просто посеред соснового лісу

Масові катування та страти. У лісі біля Ізюму триває ексгумація тіл. Там знайшли понад 400 могил цивільних. Поховані цілі родини. Зокрема, дістали тіла батька, матері та дочки. У інших жертв ознаки насильницької смерті – зламані руки, із землі підняли тіло з мотузкою на шиї. Катували і військових – братську могилу із 17 вбитими знайшли неподалік. Більшість могил там безіменні, на дерев’яних хрестах лише номери.

Нестерпний сморід та розкопані могили просто посеред соснового лісу. Це околиця нещодавно визволеного від окупантів Ізюму. Слідчі тут працюють разом із судовими медекспертами. У першій розкопаній могилі – чоловік років шістдесяти. Експерти кажуть – його катували. Як саме, має встановити подальша експертиза.

“Судово-медичним експертом при огляді тіла було віднайдено на шиї мотузку та сліди асфіксії механічної. Крім того на кістях рук були знайдені чисельні переломи, а також на ногах в тому числі. Це може свідчити про те, що до нього застосовувалися катування”, – повідомив перший заступник керівника Харківської окружної прокуратури Максим Климовець.

Як катують росіяни, знає місцевий житель Ізюма Максим. Окупанти схопили чоловіка вдома, за тиждень до визволення міста. Нічого не питали, але два дні поспіль били струмом.

“Меня просто вивели, натягнули шапку на очі і повели, як виявилося, до катувальні. Просто закували у кайдани та під’єднали струм. На їх жаргоні ці катування і струм – це називається “гріти”. Ось вони два дні розігрівали, а потім починали допитувати”, – пригадує мешканець Ізюму Максим.

На місці масового поховання Максим уперше. Каже, чув про нього від місцевих. Та кого тут ховали не знає. Більшість могил безіменні, на хрестах лише номери, наче у концтаборі. Де-не-де зустрічаються таблички з іменами.

“Наразі наявні так звані, можемо їх так назвати, реєстраційні документи. Це зошит, в якому люди, які ховали, позначали номер і вказували відомі їм дані: прізвище, ім’я, рік народження померлої людини. То ми фіксуємо, що це 445 місць поховання. Ми на 100% не довіряємо даним журналу, оскільки вони були складені людьми, які не є легітимними. Вони не мають ніяких дозволів і, враховуючи, що воно велось хаотично: багато пропусків, багато відсутніх даних, багато вказано, що це невідомі жінка чи чоловік”, – наголосив начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

Мешканець Ізюму Сергій Штанько повідомив: “Рідних тут нікого не похоронено, а сусіди, знайомі з мого будинку, мабуть тут, з 90%”.

Сергій – мешканець будинку, який від потужних обстрілів зруйнувався всередині. Саме там після чергового обстрілу загинуло понад 40 людей. Тіла з-під завалів почали витягати за місяць після трагедії.

“Сюди вивозили машини зелені, груз 200. МЧСники лише діставали тіла. Потім їх забирали та вивозили. Ми впізнавали як мешканці будинку, родичі, які впізнавали по деталі одежі, по сім-картам, по телефону, навіть по біжутерії”, – додав Сергій Штанько.

Правоохоронці кажуть, родичів похованих тут людей встановлюватимуть згодом.

“У зв’язку з кількістю поховань з серійним, тобто масовим вбивством, виїзду примусового людей на територію рф, виїзду на територію України після деокупації, на теперішній час централізовано знайти родичів оцих от тіл з порядковими номерами на хрестах, не вбачається можливим”, – пояснив керівник Харківської окружної прокуратури Олександр Ільєнков.

Поряд із цивільними похованнями серед сосен – братська могила українських військових. На пакетах, в які упаковані тіла загиблих, здебільшого зазначено – невідомий. Подекуди, підписані імена з інформації на шевронах.

“Попередньо там знаходяться 17 тіл. Щодо обставин їх загибелі: чому саме тут вони поховані, при яких обставинах саме це відбулося – буде встановлюватися. Оскільки нещодавно тільки було встановлене саме масове поховання і цю братську могилу”, – підсумував речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

На місці поховання в п’ятницю працювали одночасно близько двох сотень правоохоронців. Вони провели перші ексгумації тіл та попередній огляд. Кажуть, усі рештки направлятимуть до судово-медичних експертів. А матеріали у справах стануть свідченням нелюдських злочинів країни-агресорки на території України.

Оксана Нечепоренко, Харківська область “5 канал”

Читайте також: Моторошні знахідки після втечі рашистів: на деокупованій Харківщині знайшли вже 10 російських катівень

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.