Замість танків: Німеччина дала Україні зелене світло на придбання новітніх САУ

Німеччина погодилася продати Україні 18 новітніх самохідних артилерійських установок RCH-155.

Вартість контракту становить 216 млн, повідомила 17 вересня німецька газета Welt am Sonntag.

“Україна подала запит на придбання цих гармат ще два місяці тому. У п’ятницю посол Андрій Мельник підтвердив, що федеральний уряд Німеччини дав контракту зелене світло”, ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС відреагували на відмову Німеччини поставити Україні танки Leopard

Виробник RCH-155 німецька корпорація Krauss-Maffei Wegmann. Перші екземпляри будуть готові не раніше ніж через 30 місяців, тобто приблизно у березні 2025 року.

САУ RCH-155 це по суті гармата калібру 155 від PzH 2000, встановлена на базі восьмиколісної бойової машини Boxer. Заявлена дальність стрільби до 54 км, у башті гаубиці можна перевозити до 30 снарядів. Завдяки максимальній автоматизації САУ екіпаж складається лише з двох осіб.

Тим часом уряд Німеччини вкотре відмовився передати танки Leopard 2 Україні. Нібито навчання українських військових поводженню з цими танками займе тривалий час.

Відомо також, що німецький виробник зброї Rheinmetall власними коштами повністю відновив 16 БМП Marder зі старих запасів. Він готовий передати ці БМП Україні, проте угоду всіма силами гальмує німецький уряд з невідомої причини.

Президент Володимир Зеленський зазначив 16 вересня, що хотів би подолання Німеччиною німецьких “психологічних бар’єрів”, які не дають Берліну постачати Україні танки та бронетехніку.