Що відбувається на фронтах: свіжа карта боїв від аналітиків ISW

Росіяни тримають оборону на Донбасі, але поступаються Збройним силам України на півдні.

Водночас українські військові намагаються просунутися до кордонів Харківської та Луганської областей, свідчать свіжі мапи американського Інституту вивчення війни ISW.

“ЗСУ повністю взяли під свій контроль місто Куп’янськ, продовжуючи наступальні операції на схід від річки Оскіл. Росіяни, швидше за все, боротимуться за утримання позицій у східній частині Харківської області та у північній Луганській області. Водночас захисники України створюють більше позицій на східному березі річки Оскіл”, ідеться в звіті аналітиків за 16 вересня.

Росіяни надто слабкі, щоб запобігти подальшому українському наступу вздовж усієї річки.

Як свідчать карти, напередодні противник обстріляв Приштинь на північному сході Ізюму, аби обмежити ЗСУ у спробі встановити новий плацдарм через річку. Тривають бої за Лиман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ продовжують маневри у трьох районах Херсонської області ISW

Учора українські військові на Донбасі завдали удару по району зосередження російських військ, що призвело до численних жертв серед окупантів у Перевальську Луганської області. А у Кадіївці знищили військову базу бойовиків так званої ЛНР.

Аналітики звертають увагу, що раніше РФ використовувала ракети С-300 для завдання ударів по наземних цілях на півдні України та у Харківській області, чого не робила на Донбасі. Це вказує на нестачу в Росії прецизійних вогняних боєприпасів.

Наразі найактивнішими ділянками південного фронту залишаються північно-західні околиці поряд із Херсоном, український плацдарм на Інгульці та південні райони на кордоні Херсонської та Дніпропетровської області.

На півдні ворог намагається вести контрбатарейний вогонь по ЗСУ та перегруповуватися. У Херсоні українські бійці вдарили по окупаційному штабу, а раніше у центрі міста знищили базу Росгвардії. Україна продовжує нищити російські військові бази, склади з боєприпасами та наземні лінії зв’язку окупантів через ріки Інгулець та Дніпро. За минулу добу наші бійці вдарили по зосередженню росіян у Бериславі, Дар’ївці, Старій Збурівці, а також по понтону в Козацькому районі.

Тим часом як росіяни не можуть отримати певну підтримку від десантно-штурмового підрозділу, який знаходиться у Новій Каховці. Російські війська обстріляли українські позиції в Правдиному, а отже ЗСУ, імовірно, увійшли до населеного пункту.

Українські військові вже звільнили від ворога майже 8 тис. км території України. За 205 днів українські воїни знищили 54 050 російських окупантів, 4690 броньованих машин, 2199 танків. Тим часом у російській армії запроваджують короткострокові тримісячні контракти, тому що на тривалі охочих вже не знаходять.

Президент Росії Володимир Путін уперше прокоментував контрнаступ Збройних сил України. Під час брифінгу на саміті Шанхайської організації співробітництва він заявив, що не зупинятиме “спецоперацію”.