Підліткам, які мало сплять, загрожує ожиріння – несподівані висновки вчених

Іспанські вчені дослідили зв’язок між тривалістю сну та здоров’ям підлітків.

Науковці з’ясували, що нездоровий сон може призвести до ожиріння. У дослідженні брали участь 1200 підлітків віком 13-18 років, повідомляє WebMD.

Ініціював вивчення сну та здоров’я дітей науковий співробітник Іспанського національного центру серцево-судинних досліджень Хесус Мартінес Гомес.

Спочатку вчені слідкувати за сном учасників, коли останнім було 12 років, а потім повторили виміри у 14 та 16 років. Щоразу підлітки носили активні трекери протягом тижня.

Одночасно науковці вимірювали індекс маси тіла (ІМТ), обхват талії, артеріальний тиск та рівень глюкози в крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому виникає печія і як її позбутися: підбірка народних засобів

“Американська академія медицини сну рекомендує підліткам у віці від 13 до 18 років постійно спати від 8 до 10 годин на добу для оптимального здоров’я. Але іспанське дослідження показало, що у віці 12 років лише 34% учасників дослідження спали повних 8 годин на ніч. Коли вони досягли 14 років, це число впало до 23%, а в 16 до 19%”, йдеться у повідомленні.

При цьому, як показало дослідження, у 12 років 21% підлітків страждали ожирінням. У 14 років число збільшилося до 24%; а до 16 років, коли рівень сну був найнижчим, ця кількість зросла до 27%.

Доктор медичних наук, директор Дитячого центру сну Джона Хопкінса Лаура Стерні не здивована цим результатам.

“Ми знаємо, що нестача сну призводить до змін важливих показників гормонального контролю та метаболічних маркерів. Це впливає на гормони, які змушують нас почуватися ситими, знижуючи їх, або, навпаки, посилюючи почуття голоду”, говорить Стерні.

За її словами, недосип також впливає на те, як організм засвоює глюкозу, призводить до резистентності до інсуліну і робить споживання простих вуглеводів більш привабливим для організму.

Представники ВООЗ не рекомендують вживати більше 50 г цукру в день. Експерт з Туреччини Тимур Ерк розповів, що в іншому випадку це негативно впливає на здоров’я нирок.

Згідно з дослідженням уряду США, кількість американських штатів із високим рівнем ожиріння майже подвоїлася за два роки. За даними центру контролю і профілактиці захворювань США 2020 року 16 штатів повідомили, що 35% дорослого населення страждають на ожиріння. Цей поріг перетнули 12 штатів 2019-го й дев’ять 2018 року.