Зеленський: Росія повторила в Ізюмі те, що зробила в Бучі

У деокупованих районах Харківської області тривають слідчі дії, фіксуються злочини російських окупантів, збираються докази їх винуватості.

Вже зараз можна говорити про те, що в Ізюмі повторилася трагедія, заявив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 16 вересня.

Він розповів про те, що в Ізюмі та Куп’янську знайдені катівні, в яких містилися захоплені окупантами українські та іноземні громадяни. Так, в одному з катівень утримували захоплених ще в березні 2022 року сімох громадян Шрі-Ланки, які навчалися в Куп’янському медичному коледжі. Їх врятувала українська армія, яка увійшла до міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Може бути більше за Бучу: під Ізюмом знайшли п’ять поховань закатованих росіянами людей

Біля Ізюма виявлено вже понад 440 поховань, триває ексгумація тіл у них. При цьому говорити про точну кількість похованих там людей поки не можна, оскільки йдуть слідчі дії. Проте вже є докази того, що людей катували, знущалися з них, розстрілювали заради розваги.

Зеленський зажадав від світу негайно відреагувати на те, що відбувається, оскільки Ізюмська трагедія схожа на те, що сталося в Бучі.

“І ми зараз тільки почали дізнаватися повну правду про те, що відбувалося в цей час на Харківщині” – зазначив він.

Зеленський схвалив термінову відправку групи співробітників ООН до місця масових страт в Ізюмі та пообіцяв, що Україна надасть їм повне сприяння, як і співробітникам світових ЗМІ – щоб весь світ дізнався про звірства російських окупантів і боровся за визнання Росії державою, що спонсорує тероризм.

На місці масового поховання у звільненому Ізюмі виявили понад 450 тіл людей, убитих російськими окупантами. 450 тіл цивільних людей – зі слідами насильницької смерті та тортур.

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель засудив звірства російських військових. Він зазначив, що російська агресія залишає за собою тільки смерть та руйнування.

Російські війська захопили Ізюм 1 квітня. 10 вересня українські захисники увійшли до міста. Населений пункт був під окупацією близько п’яти місяців.