У Києві пройшла акція пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх вбитих українських журналістів – сюжет (Відео)

Вшанування пам'яті Георгія Гонгадзе

Кількість журналістів, які загинули в Україні від часу проголошення незалежності, щорік зростає.

У Києві вшанували пам’ять українського журналіста Георгія Гонгадзе. Згадали й тих, хто під час усіх історичних для країни моментів продовжував тримати інформаційний фронт, попри загрозу для життя. Як і кого вшановували у річницю викрадення Георгія Гонгадзе, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Біля церкви Миколи Набережного вшанували пам’ять українського журналіста Георгія Гонгандзе, якого викрали 16 вересня 2000 року. Учасники акції згадали й тих журналістів, які віддали своє життя за час російсько-української війни. Дружина Георгія – Мирослава розповідає, як змінилося її життя 22 роки тому. І як смерть її чоловіка вплинула на хід історії України.

“16 вересня 22 роки тому моє життя змінилося кардинально, в останні раз ми з Гією обійнялися, останній раз він поцілував дітей. Потім далі з протестів, які ми організовували з пошуком справедливості для Георгія виріс протестний рух “Україна без Кучми”, далі протестний рух 2002 року, Помаранчева революція і далі Революція Гідності”, – каже дружина Георгія Гонгадзе Мирослава.

Кількість журналістів, які загинули в Україні від часу проголошення незалежності, щорік зростає.

“Є така цифра, яка кочує різними джерелами близько 70 вбитих журналістів, але ми зараз працюємо, йде робота, щоб верифікувати, хто із цих 70 загинув через професійну діяльність”, – повідомила координаторка премії імені Георгія Гонгадзе Оксана Мамченкова.

Лише під час Революції Гідності постраждали понад 270 працівників медіа, як українських, так і іноземних. Від рук “тітушок” загинув журналіст газети “Вести” В’ячеслав Веремій, а на Майдані – студент і журналіст Ігор Костенко. Після 2014 року небезпечною стала робота для проукраїнських журналістів у Криму. У серпні 2015 року вбили журналіста Кримської правди Олексія Єрмоліна. Багатьох працівників ЗМІ незаконно закинули за ґрати.

“14 кримських, кримсько-татарських журналістів, які зараз знаходяться у місцях позбавлення волі – це Сервер Мустафаеф, Сейран Салієв, Ранзім Бекіров, Осман Аріфміметов, Руслан Сулейманов”, – зауважила виконавча директорка ГО “Український Пен” Тетяна Печончик.

Та навіть з-за ґрат журналісти продовжують говорити правду. Під час акції зачитали листа від активіста та журналіста громадської організації “Кримська Солідарність” Руслана Сулейманова. 2019 його заарештували та звинуватили у тероризмі.

“Беззаконня, несправедливість, тиранія – це ті речі, які гублять суспільство, і в такому становищі не може бути мова про розвиток, а їх жертвами стають лише люди за сказане слово правди, або ж свою позицію”, – казав журналіст Руслан Сумейманов.

Поплатилися свободою і журналісти, які під час повномасштабного вторгнення працювали на тимчасово окупованих територіях.

“15 наших колег було викрадено, їх утримували, і досі ми не знаємо про долю 4 наших колег, які ми лише сподіваємося, що вони живі, тому що ми знаємо що ті люди яких викрадали, їх тримали в підвалах, піддавали тортурам”, – запевнила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

А від рук російських окупантів, як під час виконання професійних обов’язків, так і під час оборони України зі зброєю в руках, загинуло 38 українських та іноземних журналістів.

Софія Норенко, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: The War Is Not Over Yet: у Боярці презентували фотовиставку про журналістів на війні 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.