Мотузка на шиї, тіла військових і танки на цвинтарі: як в Ізюмі ексгумують загиблих в окупації (18+)

Із 15 вересня у місті Ізюм Харківської області тривають слідчі дії на місці масового захоронення українців, які померли під час окупації. Слідчі поліції з представниками прокуратури та військовими, ексгумують тіла з могил на краю цвинтаря.

Відомо про щонайменше 500 тіл. Це, переважно, мирні мешканці. Вони загинули внаслідок ракетних та артилерійських обстрілів, деякі мають ознаки насильницької смерті. Також ізюмці помирали від хвороб та поганих умов життя у перші тижні війни місто опинилося без електрики, газу та води, а люди від обстрілів ховалися у холодних і необлаштованих підвалах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Ізюму вирушить команда з ООН CNN

На вулицях тоді по декілька днів лежали тіла померлих, повідомляють місцеві. Їх можна було забрати лише після дозволу окупаційної адміністрації.

Експерти сьогодні виявили тіла чоловіків зі слідами катувань та насильницької смерті, розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

“Серед очевидних ознак насильницької смерті є мотузка на шиї та стронгуляційна борозда. Також є зв’язані руки. Більше казати не буду, дізнаємося в результаті проведення судово-медичної експертизи. Тіло, яке особисто я оглядав, належало чоловіку. Ще одне, з мотузкою на шиї – теж чоловік. Стосовно жінок поки немає інформації”, – сказав прокурор.

У братській могилі знайшли тіла й українських військових. Декого з них ідентифікували.

Частина виявлених померлих були на цвинтарі перепоховані на прохання родичів, які зверталися до ритуальних служб. До того цих загиблих ізюмці ховали у дворах.

Дані перепохованих людей записували, на хрестах із соснових дощок писали номери , згідно списку. Зараз ці документи вилучили слідчі, збирають покази працівників ритуальної фірми, які ховали людей.

“До нас зверталися родичі, щоб ми допомогли з похованням. Російські військові не завжди дозволяли. Бувало поначалу, доводилося працювати під дулами автоматів”, – розповів один з копачів, не представився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ходили в туалет з мішками на голові: скільки катівень РФ виявили на звільненій Харківщині

Померлих на цвинтар привозила машина з місцевими номерами, розповіла жителька міста 82-річна Світлана Григорівна. Вона живу поруч із кладовищем.

“Місцеві умирали і їх вбивали – всяко було. Але при нас тут нікого не розстрілювали – може, десь у лісі. Ми ж не знаєм”, – розповіла жінка.

Більшість цивільних поховані тут просто в піску. Тіла загорнуті в ковдри, простирадла та мішковину. Деяких містян ховали в трунах. Тіла ж українських військових, переважно, були складені в одну яму деякі з них були без верхнього одягу. Чи мають військові сліди катувань, поки не повідомляється.

Окупанти тримали на цвинтарі важку техніку, танки, додають містяни.

“Тут великі машини рили окопи, в які заганяли інші машини. І танки були, їздили. Стріляло тут все, бухкало- бахкало. А як ніч – світиться все, літає. Біля нас танками їздили туди-сюди – день і ніч. З нас не знущались. Тільки з танків виглядали” – додала місцева жінка.

Росіяни з перших днів повномасштабної війни почали обстрілювати Ізюм з авіації та артилерії. Загарбники знищили майже 80% житлової забудови міста та окупували населений пункт на початку квітня. Місцеві жителі опинилися у надважкому становищі й змушені були жити без електрики, води та газу.

Після понад 5 місяців окупації Збройні сили України, 10 вересня звільнили Ізюм від росіян. На час звільнення в місті перебувало біля 10 тис. мешканців. До війни там мешкало більше 40 тис. людей.