Zомбоящик ерефії: чи реально покарати пропагандистів Соловйова, Скабєєву чи Кисельова

російські пропагандисти

Повномасштабна війна росії проти України

Пропаганда працює, бо росіяни хочуть у неї вірити, – переконаний журналіст Віталій Портніков

Те, що для нас феєрична маячна, за порєбріком приймають за чисту монету. Те, що ми не можемо осягнути здоровим глуздом, для росіян – щира правда. І ці зазомбовані мільйони людей ерефії справа рук, зокрема, і російських пропагандистів.

Соловйов, Сімоньян, Скабєєва і Кисельов. Це компанія ключових рупорів кремля. І вони постійно брешуть. росія вже й забула той час, коли її медіа були бодай трохи незалежними. Ліберальні ЗМІ зникли під тиском влади, а федеральне телебачення ерефії давно стало важливим гвинтом державної машини і майстерно промиває мізки своїм громадянам.

“У них просто монополія на інформацію яка побудована багато років, закриття “ехо москви” це просто фінальна крапка, але контроль за інформаційним простором він залізний, на цьому все базується. Вони не будуть купляти бронежилети, але оці люди владімір рудольфович помьот і решта російських телефашистів, вони всі будуть фінансуватися по першому розряду в першу чергу”, – каже журналіст Руслан Цимбалюк.

Система поширення пропаганди працює так:

“Умовно можна уявити інформаційну піраміду, зверху путін каже свою промову, це потім підхоплюють офіційні спікери, потім журналісти, телевізійна пропаганда, потім блогери”, – пояснює засновниця ініціативи з інформаційної гігієни “Як не стати овочем” Оксана Мороз.

І якщо раніше гіпноз був лише телевізійним, то нині мережа впливу значно розширилася. Телепропагандисти не впоралися б без інтернет-ресурсів, численних блогерів та псевдоекспертів, які в одну дудку заводять російські наративи.

“Вони йдуть по такій гебелівській класиці, яка свого часу була відшліфована КДБ, і от просто зараз вони адаптували це до сучасного світу, там нема нічого надзвичайного, там є просто системна робота, по тому, що вони беруть кожен месидж, розкладають на різних спікерів, від церкви до науковців, від письменників до поетів спортсменів, журналісти, звісно, щоб людина із різних рупорів почула одну і ту ж інформацію і щоб склалося враження, що так думає більшість”, – зауважує експертка.

І війна в Україні – не виняток. росіянські ЗМІ використовують терористичну риторику. Ненависть до українців, виправдання агресії, заклики до війни, так званого визволення, а точніше, знищення сусідів, звинувачення у нацизмі – все це робота роспропаганди. І працює вона через фейки. Чого варті лише історії про “мальчіка в трусіках” чи з недавнього – про біолабораторії в Україні.

Ще один механізм – підміна понять, де війну маскують під спецоперацією, а відведення військ називають плановим перегрупуванням. Пропаганда працює, бо росіяни хочуть у неї вірити, – переконаний журналіст Віталій Портніков.

“російська пропаганда є частиною державної машини, як радянська пропаганда була частиною радянської машини і це більшість людей влаштовувало. У сучасній росії інтернет ще не заборонений і більшість росіян можуть споживати ту інформацію, яку вони бажають споживати”, – переконує журналіст Віталій Портников

Але, схоже, не хочуть… Річ у тім, що схвалення тієї ж війни чи геноциду – реальні погляди росіян, і вони співзвучні з пропагандою! Бо вона допомагає виправдати справжні наміри московитів.

“Якщо я російський шовініст, точно розумію, що територія України має бути очищена, я не бачу нічого поганого в ракетних обстрілах і радію, коли вони залишаються без світла, але я розумію, що так не можна говорити, бо мене вважатимуть потворою, і в мене в розпорядженні те, що мені пропонує моя рідна пропаганда: “вони нацисти, вони на нас саме хотіли напасти, вони щось погане хочуть проти росії” – тут пропаганда і народ створюють симбіоз”, – вважає Портников.

Попри все, відповісти за розпалювання війни і потурання злочину головні пропагандисти таки можуть! Бо працюють як…

“Частина військо-промислового комплексу рф, яка слугує військовим цілям, і в даному випадку це формувати образ ворога із українців і розпалювати війну. Це становить собою склад міжнародного злочину. Є 4 види: агресія, воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид.Ми бачимо, що роспропаганда послідовно працює в усіх цих 4 злочинах”, – наголошує правозахисниця, голова правління організації “Центр громадянських свобод” Олександра Матвійчук.

В історії вже були такі прецеденти. Нюрнберзький процес засудив до страти головних ідеологів Третього Рейху за антисемітську пропаганду й заклики до геноциду. Ще одна історія в Руанді. Там урядове “вільне радіо і телебачення тисячі пагорбів” расистською риторикою призвело до того, що народність хуту вбивала співгромадян тутсі. Лідерів так званого “радіо ненависті” засудили до довічного ув’язнення. У випадку з російськими пропагандистами шлях до реального покарання, вочевидь, складніший і довший.

“Є можливість заочного провадження, її немає в міжнародному кримінальному суді, але якщо ми говоримо про трибунал, якого ще не існує, то там може бути більш гнучке регулювання. Можна вибудувати систему так, щоб заочно розглядати справи і виносити рішення”, – запевняє експертка.

У те, що після війни вірні пропагандисти сядуть на лаву підсудних із кремлівськими злочинцями, сумнівається Віталій Портніков.

“Та російська держава, яка існує, вона буде існувати. Ніякі судові процеси їм не загрожують, вони і далі будуть керувати своїми корпораціями, і далі будуть готувати новий якийсь етап війни, якщо ми не будемо в НАТО. Інша справа, що відбудеться ,якщо російський режим впаде? Чи потраплять вони на лаву підсудних? Думаю, що ні, думаю, що ми можемо абсолютно спокійно побачити будь-кого із російських пропагандистів не на лаві підсудних, а в кріслі президента рф”, – міркує журналіст.

Але непевне майбутнє, вочевидь, кремлівські рупори відчувають, бо з початком контрнаступу ЗСУ заспівали геть іншої. Різко змінили риторику. Київ брати відмовляються, переживають за оборону Бєлгорода.

“З одного боку, читати їх приємно, з іншого боку, без рожевих окулярів, бо пройде кілька тижнів і вони перегрупуються і їхній удар може бути достатньо сильним і достатньо болючим”, – застерігає Оксана Мороз.

Хай там як, а Україна роспропаганді не йме віри, а лише ретельно документує факти і списки тих, хто нині воює з нами на інформаційному фронті.

Ірина Сисак, Юрій Усік, “5 канал”.

Читайте також: російські пропагандисти розгорнули цілу ІПСО – намагаються видати контрнаступ ЗСУ як “провальний” – ISW 

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.