Путін втрачає вплив у колишніх радянських державах – ISW

Російська Федерації перекинула в Україну військових зі своїх баз у країнах Азії.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Кремль майже напевно вивів значну частину сил, які спочатку розміщував на російських базах у колишніх радянських державах, ідеться у звіті американського Інституту вивчення війни ISW за 15 вересня.

“Це послабило російський вплив у цих державах. Російські війська вже перекинули в Україну приблизно 1500 військовослужбовців з російської 201-ї військової бази в Душанбе (Таджикистан) та планують у майбутньому перекинути ще 600 осіб із об’єктів у Душанбе та Бухатарі”, сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на підкуп: Росія таємно фінансує політиків у десятках країн ЗМІ

Росія з кінця 2021 року передислокувала також близько 300 тувинських військових із російської авіабази Кант у Киргизстані, аби воювати в різних точках України.

“Виведення з держав Центральної Азії заслуговує на увагу в контексті прикордонних зіткнень між Киргизстаном і Таджикистаном. Сплеск насильства між Таджикистаном і Киргизстаном, які є членами контрольованої Росією Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), відбувається разом із відновленням агресії Азербайджану проти країни-члена ОДКБ Вірменії. Російські війська також вивели 800 військовослужбовців із Вірменії на початку війни, щоб поповнити втрати в Україні”, зазначають аналітики ISW.

Росія намагається використати у війні проти України ресурси країн Центральної Азії. Кремль намагається викупити там боєприпаси до радянських артилерійських систем.

Нещодавно федеральна служба з питань військово-технічного співробітництва Росії звернулася до міністерства оборони Республіки Таджикистан із запитом щодо передачі 220-міліметрових реактивних снарядів до РСЗВ “Ураган”.

Відставним військовим та співробітникам МВС Таджикистану надходять пропозиції підписати контракт зі збройними силами РФ та взяти участь у війні проти України. Розгортається вербувальна кампанія і в Киргизькій Республіці.