Знає, коли і як сміятися – вчені створюють робота з почуттям гумору

Японські вчені намагаються навчити створеного ними робота сміятися та розрізняти різні види гумору.

Робот Еріка зможе відтворювати різні види сміху від ввічливого до заразливого реготу. Про це повідомляє The Guardian.

Науковці розробляють систему штучного інтелекту, яка має на меті відтворити всі нюанси гумору шляхом правильного сміху в потрібний час.

Команда, яка розробила робота, каже, що це може покращити природність розмови між людьми та системами штучного інтелекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили унікальну матерію, яка холодніша за всі у Всесвіті

“Ми вважаємо, що однією з важливих функцій розмовного штучного інтелекту є емпатія. Тож вирішили, що один із способів співчувати користувачам це ділитися їхнім сміхом”, говорить провідний автор дослідження доктор Кодзі Іноуе з Кіотського університету.

Він з колегами вирішив навчити свою систему штучного інтелекту мистецтву розмовного сміху. Науковці зібрали навчальні дані з понад 80 діалогів на швидких побаченнях між студентами університету та роботом, яким спочатку керували чотири акторки-любительки.

Дані діалогів були анотовані для сольного та “соціального” сміху (де гумор, наприклад, ввічливий або збентежений сміх). Потім ці дані були використані для навчання системи вирішувати, чи варто сміятися, і вибирати відповідний тип.

На основі аудіофайлів алгоритм вивчив основні характеристики соціального сміху, який має тенденцію бути більш приглушеним, і веселого сміху для відображення їх у відповідних ситуаціях.

Команда перевірила “почуття гумору” Еріки, створивши чотири короткі діалоги, якими вона могла б поділитися з людиною.

Кліпи програвали 130 добровольцям, які оцінили алгоритм спільного сміху найбільш сприятливо за емпатією, природністю, людською схожістю і розумінням. За словами вчених, сміх може допомогти створити роботів із власним характером.

“Ми вважаємо, що вони можуть продемонструвати це своєю розмовною поведінкою, такою як сміх, погляд очей, жести та стиль розмови”, сказав Іноуе.

Хоча, за його словами, може пройти більше 20 років, перш ніж спілкування з роботом як з другом стане можливим.

В Україну прибув перший безпілотний робомобіль. ЗСУ отримають гусеничні безпілотні платформи THeMIS виробництва естонської компанії Milrem Robotics. Перший екземпляр такої роботизованої системи вже привезли в Україну. Проєкт з придбання роботизованих комплексів для України дістав назву “Журавель”.

Стартап із Лос-Анджелеса StoryFile розробив технологію під назвою holographic conversational video experience, яка дозволить родичам померлих спілкуватися з їхніми голограмами.