кремль напудив через ATACMS, Кривий Ріг у воді та Angry Birds від ЗСУ: як минув 204 день повномасштабної війни (Відео)

204 день повномасштабного вторгнення

Повномасштабна війна росії проти України

Зазнавши розгрому на Харківщині, росія продовжує терор цивільних

Ракети ще не прилетіли до москви, але там уже палає. Речниця російського МЗС Захарова почала озвучувати чергові погрози на адресу США. Ще до будь-яких офіційних заяв чи натяків на постачання Україні далекобійних ракет до “Хаймарсів” у росії вже намагаються залякати Вашингтон. Кажуть, якщо Київ отримає зброю з великою дальністю, це стане червоною лінією, та обіцяють захищати територію тимчасової федерації “усіма доступними засобами”.

Важко згадати всі червоні лінії, які знову і знову вигадують у москві, але певну червону лінію для себе Вашингтон, вочевидь, уже готується перейти. Американські сенатори, демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсі Грем подали двопартійний законопроєкт про визнання росії країною-спонсоркою тероризму. Кажуть, це остаточно переконає і Київ, і союзників США у послідовній підтримці України. Але у Білому Домі, натомість, розглядають інший сценарій.

“Є непередбачувані наслідки, які можуть виникнути, якщо визнати росію державою-спонсоркою тероризму. Ми вважаємо, що можемо застосувати більш цілеспрямовані підходи, які покарали б російську економіку та російський уряд. Ми можемо і далі накладати на них величезні витрати без небажаних наслідків. Є кроки, яких ми вже вжили, і є наступні кроки, які ми обговорюємо з Конгресом, аналогічні визнанню країною-терористкою, але без цих небажаних наслідків”, – зазначив речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

А нині наслідки небажаного сусідства з ворогом відчуває лише Україна. Зазнавши розгрому на Харківщині, росія продовжує терор цивільних. І напередодні, і у четвер продовжила бити по критичній інфраструктурі. Через пошкодження Карачунівського водосховища почала підніматися річка Інгулець. У Кривому Розі підтопило понад сотню будинків. 8 тисяч мешканців Лозуватської та Софіївської громад чекають на поновлення водопостачання через перебиті водогони. У Держслужбі з надзвичайних ситуацій кажуть, що станом на ранок в Інгульці вода прибувала на 40 сантиметрів щогодини, але ввечері рівень упав на пів метра і продовжує знижуватися. Та мешканцям окремих районів Кривого Рогу досі доводиться вирішувати свої справи винятково за допомогою човнів.

“Каналізація теж не працює. Вже унітази не змиваються, позаду будинку – люки. Я вас можу завести, можете подивиться. Все у воді”, – каже місцевий житель Олександр.

Місцева жителька Ніна розповідає” Мені треба вигуляти собачку. Я кожен ранок її вигулюю. Ми сіли на лодку, вони сидить, дивиться, розглядає, у мене гарна собачка, вона взагалі як дитина”.

Деякі собаки – як люди, але деякі люди – радше схожі на скажених псів. Під російськими обстрілами знову Донеччина. Найбільше гатили в Бахмутському районі. У райцентрі вщент зруйновано частину багатоповерхівки. Пошкоджені й сусідні будинки. Під завалами можуть залишатися люди – їх досі шукають.

“У Бахмуті вночі стався ворожий обстріл, було потрапляння в багатоповерхову будівлю – знищили майже цілий під’їзд. За попередньою інформацією під завалами можуть перебувати люди. Поліцейські задокументували даний злочин, а рятувальники проводять пошуково-рятувальні роботи”, – повідомив інспектор із комунікацій Бахмутського районного відділення поліції Павло Дяченко.

А в іншому місці – інші пошукові роботи. На Харківщині СБУ затримує колаборантів, які співпрацювали з окупантами. У визволених містечках та селах області вже перевірили близько семи тисяч осіб. Затримали 16 поплічників ворожої країни. 11 взяли під варту. А ті ж мешканці, які увесь цей час чекали на деокупацію, досі не можуть оговтатися від пережитого.

“Хата розбита, я дірки затикаю, біжить вода в хату. Вікна побиті, двері побиті, немає вхідних, що це за життя таке”, – питається місцева жителька Раїса.

Місцева жителька Любов пригадує: “А ми виживали. Півтора місяці у нас ніякої гуманітарної допомоги не було, тому в кого там які заначки були, користувалися ними, але з часом заначки закінчилися, і нам було дуже, і дуже туго”.

Українці у скруті через ворога, а ворог у скруті через власне керівництво. В головному управлінні розвідки Міноборони зауважили, що судячи з перехоплених розмов, командування взагалі не повідомило підлеглим про так звану операцію “зі згортання та перегрупування”. Тож рядовому складу лише і доводилося, що панікувати і розповідати телефоном своїм друзям та рідним про втечу з поля бою і про значні втрати, які чомусь спіткали агресора.

А щодо свіжіших втрат Генштаб повідомляє, що за минулу добу ліквідовано ще 200 окупантів, знищено ще 13 російських танків та 17 бойових броньованих машин. Більше не стрілятимуть ще 5 артилерійських систем ворога. Не заведуть двигуни ще 21 одиниця автомобільної техніки. Примусово приземлилися ще 4 літаки загарбників. А як українські захисники цілять окупантів просто з квадрокоптерів, демонструють наші прикордонники. Кажуть, трохи переробили відому гру Angry Birds і тепер саме українські “пташки” шлють вітання російським “свиням”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: “Це кілька Буч за кількістю жертв”: у Міноборони розповіли про наслідки окупації в Ізюмі

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.