Мавпяча віспа: симптоми, ускладнення та рекомендації від МОЗ

Міністерство охорони здоров’я опублікували рекомендації про те, як лікуватися у разі зараження віспою мавп. Фахівці вказали на можливі симптоми цієї хвороби та ускладнення.

Віспа мавп викликає лихоманку, головні, м’язові і болі в спині, занепад сил, збільшення лімфатичних вузлів, висип по тілу, який може тривати до трьох тижнів. Зазвичай висип з’являється на обличчі, долонях, ступнях, в роті, на очах і інших місцях. У більшості випадків симптоми проходять самі собою, йдеться на сайті МОЗ.

Ускладнення від віспи проявляються у вигляді пневмонії, сплутаності свідомості та проблем із зором. Можливі виразки і пухлини в прямій кишці. У минулому летальність становила від 1% до 10.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зараження буде: у МОЗ розповіли про ймовірність спалаху мавпячої віспи в Україні

Лікування хворого – симптоматичне. Йому дають знеболювальне та жарознижувальне.

Це інфекційна хвороба. Тобто може передаватися від тварин до людини. Мавпяча віспа поширюється від інфікованої людини до здорової. Тому медики рекомендують хворим самоізолюватися. При цьому необхідно звернутися до лікарні.

Самоізоляція повинна тривати, поки виразки на місці висипу не покриються кіркою і під нею не утворюється новий шар шкіри.

Здоровим людям не можна чіпати предмети зараженого. Рекомендується регулярно мити руки з милом або використовувати дезінфекційні засоби на основі спирту.

На сьогодні в світі є три вакцини проти віспи мавп, проте їх виробництво і запаси обмежені. Всесвітня організація охорони здоров’я поки не рекомендує масову вакцинацію.

До групи підвищеного ризику зазвичай відносяться вагітні жінки, діти та особи з ослабленим імунітетом. До більш високого ризику аж до смерті схильні новонароджені і люди з імунодефіцитом.

15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп.

Пацієнт на стаціонарному лікуванні. Він має легкий перебіг хвороби. У нього спостерігається підвищена температура та висип на тілі.

Пацієнт каже, що не контактував з хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Але поява симптомів захворювання і попередні результати аналізів вказують що він заразився одному з великих міст України. Точне місце не повідомляють.