Вступ України до ЄС: фон дер Ляєн розповіла про значний прогрес

Процес набуття Україною членства у ЄС йде за планом.

Є прогрес, сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві, передає “24 канал”.

“Я бачу рішучість і величезний прогрес на цьому шляху. Ми підтримуватимемо вас, як це буде можливо. Я не хочу говорити про прискорення процесу, бо ви цим займаєтесь просто неймовірно”, сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський англійською звернувся до інвесторів, які “ще не обрали Україну”

ЄС співпрацюватиме, щоб в Україні було більше бізнесів та прибутку. Країна отримає безперешкодний доступ до єдиного внутрішнього ринку Європейського Союзу.

“Ми вже чимало зробили. Зокрема, під’єднали до єдиної мережі електроенергії. Спочатку був план, що у 2024 році українські електромережі приєднають до ЄС, а потім ми зробили це за два тижні. Зараз Україна постачає електроенергію у ЄС і ми хочемо покращити й підвищити цей процес, бо це дозволить отримати Україні прибутки”, каже фон дер Ляєн

Змогли зняти питання митних аспектів. Є й інші моменти, але Україна та ЄС працюють щодо цього.

“Підтримка швидкого відновлення, підготовки до зими та планування реконструкції. Від торгівлі електроенергією, безкоштовного роумінгу до призупинення тарифів, ми наближаємось до єдиного ринку ЄС”, зазначила президентка Єврокомісії.

Євросоюз готує у жовтні важливий конгрес G7 з відновлення України. Його очолить Німеччина.

Україні потрібно допомогти готуватися до зими.

“Саме тому ЄС виділив 150 мільйонів євро, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам знайти притулок”, розповіла вона.

Президент України Володимир Зеленський обговорив із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн продовження тиску на Російську Федерацію через майбутній санкційний пакет.

Зустріч із президенткою Єврокомісії була “дуже гарною”. Про це Зеленський сказав на спільному брифінгу.