Загинув у боях за Балаклію: у Києві прощаються з телеоператором Олексієм Юрченком (Відео)

Олексій Юрченко

Контрнаступ ЗСУ: українські військові дають по зубах окупантам

Від початку повномасштабного вторгнення загинуло щонайменше 39 українських медійників

Замість камери взяв до рук зброю і пішов захищати Україну. У Києві попрощалися з оператором телеканалу “Прямий” – Олексієм Юрченком, який загинув під час боїв у Балаклії, що на Харківщині.

На Алеї слави Берковецького кладовища прощаються із полеглим воїном – 51-річним Олексієм Юрченком, який загинув під час контрнаступу у Балаклії 6 вересня. Олексій завжди був бійцем: чи то зі зброєю в руках, чи з камерою. До оборони країни він долучився у 2015 році. Брав участь у боях за Мар’їнку та Піски. Останні ж роки працював оператором на телеканалі “Прямий”, та коли розпочалося вторгнення не зміг бути осторонь.

“24 лютого зранку о 5 ранку мені зателефонували, я його розбудила, він просто взяв свій військовий рюкзак наплечник і пішов. Надійний, дуже стриманий. Про це кажуть і бійці, що коли починалося суцільне пекло його стриманість і серйозність допомагали в найскладніших ситуаціях”, – каже дружина Олексія Юрченка Тетяна.

Спочатку Олексій був у складі 206 бригади територіальної оборони Києва і робив усе можливе, аби ворог не взяв столицю. Після деокупації області вирушив в інші гарячі місця вже у складі першої окремої бригади спецпризначення імені Івана Богуна. Отримав офіцерські погони у серпні. Командував взводом гранатометників. А ще літав.

“Ворон”, він був “Ворон”. Він був від природи чорнявий і ще запускав дрони, і ось такий був позивний був у нього. Літав. Він і зараз літає”, – додала Тетяна Юрченко.

До того ж, усі наголошують, Олексій був надзвичайно позитивною людиною і міг підняти настрій у будь-якій ситуації.

“Він завжди мене смішив та дозволяв те, що не дозволяє мама. Він завжди щось майстрував на кухні і це виглядало дуже прикольно”, – пригадує донька Дар’я Юрченко.

Колега Валерія Бабич зауважила: “Завжди з посмішкою, завжди тебе підтримає, завжди тобі розкаже ось дивись тут краще так зробити, завжди привітається, завжди обійме”.

“Зараз вся країна жила і живе словом “контрнаступ”, бо саме від контрнаступу залежить наша перемога, значить наша дорога до миру через звільнення всією України від загарбників, але ми завжди маємо пам’ятати ту ціну, яку український народ, українські родини і наша команда платить”, – підсумував п’ятий президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко.

Від початку повномасштабного вторгнення загинуло щонайменше 39 українських медійників. 18 із них віддали своє життя, захищаючи Україну зі зброєю в руках.

Софія Норенко, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: “Все, за що брався, було на найвищому рівні”: у Бучі попрощалися з військовим Анатолієм Стефутіним 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.