США поки відмовляються передати Україні системи ATACMS – назвали причини

США навряд чи найближчим часом будуть поставляти Україні далекобійні ракетні системи ATACMS, незважаючи на успішні контрнаступальні дії ЗСУ.

Про це повідомляє СNN. Американські посадовці розглядають останні дії України на полі бою як доказ того, що зброя та розвідувальні дані, які Захід передає в останні місяці, були ефективними, однак поки рано говорити про поворотний момент у війні, оскільки в Росії далеко не вичерпана військова сила.

Поки що США не підтримують надання українським силам тактичних ракетних систем дальнього радіусу дії ATACMS, які Київ просив передати в останні місяці.

Причиною назвали те, що ситуація на полі бою поки не змінилася настільки, щоб говорити про різку зміну стратегії підтримки України.

“Адміністрація Байдена все ще вважає, що надання систем ATACMS, які мають дальність дії до 300 кілометрів, може призвести до ескалацієї, оскільки вони можуть використовуватися для обстрілу самої Росії”, – пишуть журналісти.

У Росії бояться, що США постачатимуть Україні ракети ще більшої дальності.

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова сказала, що у такому випадку Вашингтон вважатимуть “безпосередньою стороною конфлікту”.