Вбив сімох військовослужбовців і може вийти на волю: що відомо про справу “житомирського стрілка” – сюжет (Відео)

Захаренко

Після близько двох років розгляду справа вже майже дійшла до завершення

Більше двох років справі кривавого вбивства сімох чоловіків, серед яких були учасники АТО та нацгвардійці. За цей час розгляд так і не дійшов до завершення. Нещодавно суд у Житомирі відпустив обвинуваченого Анатолія Захаренка під домашній арешт. Але незабаром термін цього запобіжного заходу спливе, а продовжувати розгляд справи просто нікому. Родичі та побратими вбитих нацгвардійців та учасників АТО намагаються домогтися справедливості.

Восьмеро військовослужбовців та нацгвардіців, учасників російсько-української війни, відпочивали того дня на ставку неподалік Новоселиці на Житомирщині. Поруч на світлині – Анатолій Захаренко. Орендар цього ставка та професійний мисливець, який того дня відпочивав із ними. Вночі, за даними слідчих, застрелив сімох чоловіків.

“Першого застрелив мого брата Османова Іскандера, потім Андрія, затим він направився до будиночку, де спали ще шестеро”, – розповідає сестра Ескендера Османова Еміне Османова.

Після резонансного масового вбивства Захаренка взяли під варту. За справу взявся Богунський райсуд Житомира.

“Фактично за 5 місяців були допитані всі свідки, всі експерти, був допитаний єдиний потерпілий-свідок Федюнін”, – зауважила дружина Віталія Вульчина Інна Вульчин.

Вадим Федюнін єдиний, хто вижив тієї ночі, йому вдалося втекти і викликати поліцію. Свідчення Вадима Федюніна стали основою обвинувачення. Хоча сам фігурант справи не вважав себе винним і розстріл сімох чоловіків називав обороною.

“Нічого обгрунтованного назвати не зміг прокурор”, – сказав обвинувачений Анатолій Захаренко.

Після близько двох років розгляду справа вже майже дійшла до завершення, мали відбутися судові дебати, після яких за планом – нарадча кімната. Та після численних прохань адвокатів Захаренка про пом’якшення для нього запобіжного заходу, суддя відпускає обвинуваченого в умисному вбивстві під цілодобовий домашній арешт, навіть не зобов’язавши його носити електронний браслет. Рішення мотивували погіршенням стану здоров’я. На засіданні в липні той доєднався до засідання відеозв’язком із СІЗО, бо переніс інфаркт і нібито не міг бути присутнім у суді. Родичі загиблих обурені і тепер, вважають, справа зайшла в глухий кут.

“Суддя, яка оголосила домашній арешт через місяць потому оголосила самовідвід. Що це означає? Це означає, що складу суду немає. Що тепер має бути обраний нова трійка суду, яка почне цей розгляд із самого початку”, – додала Інна Вульчин.

Новий авторозподіл провести не вдалося, бо забракло кількості суддів, розповіли родичі загиблих. Підтвердили цю інформацію наші джерела у Богунському райсуді. Вони ж повідомили, що нині справа в Житомирському апеляційному суді, де мають вирішити питання про передачу її до іншого суду, який зможе продовжити розгляд. Однак, чи встигнуть до 24 вересня – невідомо. Саме тоді термін запобіжного заходу для Захаренка спливає.

“І якщо до цієї дати не буде визначена трійка суддів, і не буде проведення засідання суду, на якому буде розглянуто запобіжний захід, то фактично вбивця семи людей, не буде нічим обмежена його свобода, то він стане вільною людиною”, – наголосила Інна Вульчин.

Боєць батальйону імені Кульчицького Нацгвардії України Богдан Матківський підсумував: “Мені дуже шкода, що правосуддя держави, а саме, коли хлопці, військовослужбовці захищають нашу державу, там боронять, а ми тут не можемо забезпечити до кінця справедливе і гідне забезпечення їхніх прав і свобод, хоча вони вже є убієнними”.

З вимогою забезпечити справедливий суд побратими та родичі вбитих семи військовослужбовців звернулися до президента і Генерального прокурора України.

Лідія Середюк, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: Суд виніс вирок службовцю Кабміну, який 15 років шпигував на користь росії – ЗМІ назвали його ім’я

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.