СБУ просить місцеву владу “вжити заходів” проти переходу парафій рпцвУ до ПЦУ через “загрозу для нацбезпеки”

СБУ

У спецслужбі чекають звіту щодо проведеної “роз’яснювальної роботи” серед громадськості

Головне управління Служби безпеки України у Київській області звернулося до місцевої влади щодо проведення “роз’яснювальної роботи” з населенням щодо недопущення переходу громад з так званої Української православної церкви до Православної церкви України шляхом масових зборів прихожан. У спецслужбі вважають, що це створює “передумови до дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Київському регіоні”.

Про це мовиться у листі заступника начальника Головного управління СБУ у м. Києві і Київської області Юрія Палагнюка від 7 вересня на адресу Дарницької РДА, опублікованому виданням LB.ua.

Лист СБУ

Лист СБУ
Фото: Фото lb.ua

Лист СБУ

Лист СБУ

Лист СБУ
Фото: Фото lb.ua

Лист СБУ

“У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф до України активізувався процес переходу громад з юрисдикції УПЦ до ПЦУ, шляхом організації зборів громадян/громад/прихожан та місцевих мешканців об’єднаних територіальних громад, під час яких більшістю вирішується питання про звернення від релігійної громади до Предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія (Думенка) з проханням прийняти під Омофор ПЦУ з подальшим поданням підготовлених протоколів та статутних документів до органів державної влади”, – описують ситуацію в Службі безпеки.

Далі правоохоронці заявляють, що цей процес “здебільшого супроводжується” звинуваченнями у незаконності дій якоїсь з релігійної конфесії, представників ОТГ і органів державної влади, а це призводить до сутичок, радикалізації та криміналізації переходу.

Також нагадують про заборону масових заходів під час надзвичайного стану, а також роз’яснення Держслужби з етнополітики та свободи совісті від 28.08.2022, за яким посадові та службові особи органів державної влади “не мають права ініціювати, організовувати, головувати та голосувати на зборах релігійної громади, зокрема, з питань зміни конфесійної підлеглості”.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Тож, випливає із листа, проведення зборів громадян нібито може допомогти представникам УПЦ оскаржити дії в суді , а спецслужбам рф – звинувачувати в утисках московський матріархат і розпалювати  міжконфесійну ворожнечу, щоб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні.

“З огляду на викладене, з метою недопущення подальшого загострення релігійної обстановки, мінімізації можливих негативних наслідків, консолідації соціуму та попередження використання країною-агресором протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі в умовах воєнного стану, вважається за доцільне провести відповідну роз’яснювальну роботу серед працівників місцевих органів виконавчої влади, представників органів місцевого самоврядування, лідерів та керівників громадсько-політичних сил, представників релігійних деномінацій з метою недопущення їх втягування у діяльність, що може призвести до тяжких наслідків”, – резюмується у листі СБУ.

Також у Головному управлінні просять відзвітувати Дарницьку райдержадміністрацію щодо вжитих заходів.

Крім того, як заявляють у LB.ua, на початку вересня заступник начальника Главку СБУ Київщини просив Управління культури Київської ОДА надати копії протоколів та статутних документів релігійної громади Парафія на честь Покрова Божої матері Бориспільської єпархії УПЦ села Требухів Броварського району. Там якраз виявили бажання перейти до ПЦУ.

Лист СБУ

Водночас у Службі безпеки заперечують втручання у релігійні процеси та запевняють, що опікуються виключно національною безпекою.

“Росія не полишає спроб розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні і, зокрема, використовує для цього і релігійний фактор. Тож у листі, котрий було надіслано київським Управлінням СБУ в районні адміністрації столиці, окреслено низку аспектів, які використовують представники ворожих спецслужб для інформаційно-підривної діяльності проти України”, – цитують журналісти коментар пресслужби СБУ на запит LB.ua.

Зі слів речника спецслужби Артема Дехтяренка, йдеться лише про привернення уваги до протидії таким ворожим проявам.

“Окремо нагадаємо, що під час воєнного стану забороняються будь-які масові зібрання людей, оскільки це може становити загрозу їхньому життю через підвищений ризик ракетних ударів та диверсій, які може вчиняти РФ. З метою недопущення таких кризових ситуацій, а також розхитування настроїв українського суспільства, що може мати негативні наслідки під час війни, СБУ моніторить потенційні загрози та інформує уповноважені структури”, – заявив він.

Нагадаємо, за серпневим опитуванням КМІС, більш як половина українців зараховує себе до ПЦУ, московський патріархат майже зник.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.