Кому найбільше довіряють українці в умовах війни: свіже опитування

Українці найбільше довіряють Збройним силам України, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Державній прикордонній службі, добровольчим військовим формуванням і президенту Володимиру Зеленському.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке презентував під час пресконференції виконавчий директор фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський, пише “Укрінформ”.

“Попри випробування війни і всі труднощі, довіра українців до державних інституцій зростає. Найбільше за останній рік зросла довіра до інституцій, які займаються захистом і здійснюють оборону держави від російської навали, і до президента України” – сказав він.

Згідно з опитуванням, ЗСУ довіряють 91% респондентів, ДСНС 82%, Національній гвардії 81%, волонтерським організаціям 77%, Державній прикордонній службі 74%, добровольчим загонам 73%, президенту 71%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлях до відновлення територіальної цілісності дедалі чіткіший Зеленський показав кадри воєнної України

“Коли ми подивилися, що формує таку високу довіру до влади, то побачили цікаву закономірність:серед респондентів, які абсолютно довіряють президенту, практично ті самі люди, які вболівають за перемогу України у війні з Росією. Тобто довіра до влади формується унаслідок здатності державних структур боротися з російською агресією”, – прокоментував Борковський.

Водночас опитування засвідчило найменшу довіру до партій. Зокрема, 55% респондентів не довіряють політичним силам. Також 46% опитаних не довіряють судовій системі, ще 46% – чиновникам, 37% – комерційним банкам та 19% – Верховній Раді.

Загальнонаціональне дослідження проводилося фондом “Демократичні ініціативи” із соціологічною службою Центру Разумкова 5-12 серпня методом особистого інтерв’ю у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих територій. Усього опитали 2024 респонденти. Похибка дослідження не перевищує 2,3%.

Лише 7% опитаних українських біженців не планують повертатися. 36% респондентів повернуться після того, як переконаються, що у них вдома безпечно перебувати. Про це йдеться у результатах опитування центру Разумкова.

88% тих, хто планує повертатися в Україну, поселяться у тій же області, де проживали до війни. 7% планують поселитися в іншій, переважно це мешканці східних областей.