“Не можна здаватись”: як пройшов творчий вечір Ади Роговцевої та показ фільму “Вітер зі Сходу” (Відео)

Ада Роговцева

Повномасштабна війна росії проти України

В основі фільму – воєнна документалістика

У київському будинку кіно велелюдно. Близько сотні людей зібралися на зустріч з Адою Роговцевою. Легендою українського театру та кіно. З самого початку російської агресії вона не змогла стояти осторонь і допомагала українським бійцям як могла.

Зірку зустрічають бурхливими оплесками. Свою промову Ада Роговцева розпочинає з розповіді, як уперше дізналася що таке війна. Тоді їй було лише чотири роки.

А тепер розповідає про свій культурний фронт, де доводиться відстоювати своє, українське. А дев’ятий рік — ще й відвойовувати власні землі.

“Не вариться у них, що це наша земля споконвіку”, – каже Ада Роговцева.

Від цих слів присутні у захваті. Дарують акторці квіти і не хочуть відпускати за лаштунки. Але щойно творчий вечір завершився, на екрані починається стрічка “Вітер зі Сходу”.

Цей фільм — хроніки війни на сході ще у 2014-му. Разом з акторами Ада Роговцева їздила на передову і влаштовувала для військових та місцевих творчі вечори. У знімальній групі працювали онук та донька акторки. Катерина — режисерка, а Олексій усе фільмував.

В основі фільму – воєнна документалістика. У кінострічці використали оригінальні кадри парамедика-госпітальєра, який у перші роки російсько-української війни рятував людей на лінії фронту. У фільмі лунають твори сучасних творців, а також класиків, як-от Олександра Довженка. А назву фільму пов’язали із віршем Юрія Іздрика. Ці слова лунають у фіналі.

Прем’єри стрічка дочекалася вже у часи широкомасштабного вторгнення. Всієї знімальної групи у залі нині немає. Багато хто тримає оборону у лавах ЗСУ. Серед них — Ахтем Сеітаблаєв. У військові формі, він теж прийшов на показ фільму.

“І це кіно якраз про те, що війна не зупинилася. Війна триває. Кожен має бути готовий до всього. Ми плануємо зробити широкий екран, зараз маємо ще кілька фестивалів, тому що після фестивалів ліпше виходити вже в прокат”, – пояснює продюсер фільму Богдан Жданов.

Триматися до кінця за будь-яких умов і на всіх фронтах, якою б жорстокою не була реальність. Цю ідею заклали у стрічку “Вітер зі Сходу”. Ці слова Ада Роговцева повторює особисто.

“Свідомі люди не можуть втомлюватись до останнього… до перемоги. І скільки б не було років, це я кажу з висот свого 85-річчя, але не можна здаватись, не можна здаватись, як не здаються наші хлопці”, – наголошує Ада Роговцева.

Лідія Середюк та Юрій Усік, “5 канал”

Читайте також: “Ніякої великої російської культури не існує” – Володимир Шейко 

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.