Де в Україні найзапекліші бої – американські аналітики опублікували свіжі карти

На Харківщині українські війська продовжують завдавати суттєвих втрат російським силам і загрожувати ворожій артилерії та ППО росіян.

Росіяни в Харківській області тікають до кордону. Свіжі карти бойових дій 15 вересня опублікував американський Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, інтенсивність російських артилерійських атак на Харків значно знизилася. Це свідчить про те, що контрнаступ ЗСУ погіршив здатність військ РФ проводити регулярні артилерійські удари по центру міста.

Водночас активних ударів ЗСУ завдають з території Харківської області по скупченнях сил росіян у сусідніх регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський порадив окупантам здаватися в полон ЗСУ

“Російські джерела обговорювали українські наземні атаки у східній частині Харківської, північній частині Донецької та західній частині Луганської областей. Кілька російських воєнних блогерів стверджували, що російські й проксі-сили обороняються від українських атак на Лиман на півночі Донецької області. Бої тривають у Білогорівці й у прилеглих населених пунктах навколо Сіверська”, повідомляє ISW.

За даними карт, російські війська продовжують наземні атаки у всій Донецькій області.

Росіяни заявили, що нібито взяли під контроль села Михайлівка й Михайлівка Друга неподалік від Бахмута. Неспокійно нині й поблизу північних околиць Донецька. Тривають і регулярні артилерійські обстріли території з боку російських загарбників.

Складною залишається ситуація в Луганській області, там окупанти напередодні вимкнули мобільний інтернет. Аналітики припускають, що це для того, щоб зменшити інформаційний вплив з боку України на місцевих жителів. Багато росіян і колаборантів намагаються якнайшвидше втекти в РФ.

На півдні за минулу добу росіяни обстрілювали лінію фронту в Запорізькій області. Але спроб наступу не зафіксовано.

Аналітики припускають, що ЗСУ намагаються зібрати сили в регіоні, щоб почати просування до Оріхова чи Нестерянки.

Поки що офіційних даних Генштабу щодо дій українських військових на півдні немає. ЗСУ продовжують регулярно знищувати російські укріпрайони, склади з БК та інші зосередження сил ворога.

Найактивнішими напрямками на півдні аналітики називають північно-західні околиці Херсона, український плацдарм на Інгульці й південну межу Дніпропетровської області.

Росія могла вдарити по гідротехнічних спорудах у Дніпропетровській області, щоб перешкодити контрнаступу Збройних сил України на півдні. Таке припущення зробив американський Інститут вивчення війни (ISW) за підсумками 14 вересня.

Російські війська не припиняють тероризувати Україну обстрілами. Під вогнем окупантів усі напрямки, крім Волинського та Поліського. Там обстановка без суттєвих змін. Про це повідомив Генштаб Збройних сил України вранці 15 вересня.