ЄС продовжив санкції проти росії ще на пів року – попри позицію Угорщини

Санкції проти росії

Повномасштабна війна росії проти України

Без продовження санкцій термін їх дії закінчився би 15 вересня

Європейська Рада продовжила термін дії обмежувальних заходів щодо осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, до 15 березня 2023 року, тобто ще на пів року. Про це повідомляє пресслужба Європейської Ради.

Існуючі обмежувальні заходи передбачають обмеження пересування фізичних осіб, заморожування активів і заборону надавати кошти чи інші економічні ресурси фізичним та юридичним особам зі списку. Санкції стосуються 1206 фізичних та 108 організацій, багато з яких є мішенню у відповідь на триваючу невиправдану та неспровоковану військову агресію росії проти України, пояснюють в ЄС.

Після 24 лютого 2022 року у відповідь на військову агресію росії проти України ЄС масово розширив санкції проти рф. Крім санкцій, проти вищих політичних представників, олігархів, військових і пропагандистів, ЄС вжив безпрецедентних заходів з метою суттєвого послаблення економічної бази росії, позбавлення її критичних технологій і ринків і суттєвого обмеження її здатності вести війну, йдеться в заяві.

Рішення про продовження санкцій було прийняте в середу, 14 вересня, після того, як Угорщина припинила блокувати ухвалення цього рішення – про це пише “Укрінформ” із посиланням на АРА. Без продовження санкцій термін їх дії закінчився б у четвер, 15 вересня.

“За інформацією дипломатів ЄС від минулого тижня, Угорщина хотіла скасування обмежувальних заходів проти трьох російських олігархів. Правий уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана нещодавно заблокував кілька санкцій проти росії або ж примушував до їх зміни”, – йдеться в матеріалі.

Тепер рішення, яким санкції продовжуються на наступні пів року, має бути опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

ЄС закликає росію негайно та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

“росія, білорусь і всі відповідальні за військові злочини будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного права”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Британія відмовляється від російського золота, вугілля та нафти – але не одразу

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.