Напруженість на азербайджансько-вірменському кордоні: що відомо – включення (Відео)

Нагірний Карабах

Ситуація в Нагірному Карабаху загострилася напередодні

Чергова напруженість на азербайджансько-вірменському кордоні. Єреван звинувачує сусідів в обстрілах і вже звернувся до Організації договору колективної безпеки з проханням допомогти в “захисті територіальної цілісності”. Про загострення дізнавався Михайло Прудник – керівник міжнародного відділу “5 каналу”.

Так, Єреван звинуватив Баку в обстрілі автомобіля фсб росії. Фотографії авто, яке буцімто обстріляли азербайджанські військові, з’явилися у вірменських та російських соцмережах. У міноборони Вірменії кажуть, що російські силовики здійснювали в регіоні так звану “гуманітарну місію”.

Міністерство оборони Азербайджану інформацію про обстріл заперечило й звинуватило Єреван у брехні та провокаціях. Переконані, що так Вірменія хоче використати ОДКБ у своїх інтересах. Тим часом вірменський прем’єр Нікол Пашинян звернувся до Організації договору колективної безпеки, де все вирішує росія. Просить допомогти військово і захистити територіальну цілісність Вірменії. Проте ОДКБ лише погодилася відправити до кордону Азербайджану та Вірменії свою місію. Ситуація в Нагірному Карабаху загострилася напередодні. Країни звинуватили одна одну в обстрілах. З обох сторін є загиблі. Вірменія повідомляє про 105 убитих солдатів.

“Існує ризик того, що нинішні події переростуть у війну. Наші сусіди сподіваються, що вся увага прикута до російсько-українського конфлікту, тож наші головні партнери й міжнародна спільнота не відреагують як слід на цю ситуацію. Ми звернулися до російської федерації і зацитували відповідні положення двостороннього договору. Які кроки слід зробити, вирішуватиме росія. Ми серйозно розглядаємо будь-які заходи, яких можна вжити в цьому разі”, – зазначив заступник міністра закордонних справ Вірменії Паруйр Оганесян.

Радник Білого Дому з питань нацбезпеки Джон Кірбі зазначив: “Ми активно ведемо діалог з урядами Вірменії та Азербайджану, щоб зробити все, що в наших силах, аби припинити це насилля. Вкотре наголошуємо: цей конфлікт не можна вирішити військовим шляхом. Закликаємо утриматися від будь-яких подальших військових дій. Також заохочуємо уряди обох держав відновити прямі лінії комунікації, дипломатичні та військові канали зв’язку й повернутися до дипломатичного процесу”.

Подробиці дивіться у відео “5 каналу”

Читайте також: Нагірний Карабах знов у вогні: що відомо про нове зіткнення Вірменії та Азербайджану

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.