Ексгенсек НАТО пояснив, як буде працювати Київська безпекова угода

13 вересня у Києві презентували рекомендації щодо безпекових гарантій для України.

Відповідний документ презентували керівник Офісу президента Андрій Єрмак та генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Расмуссен, презентуючи рекомендації до київської безпекової угоди, запевнив, що документ суттєво відрізняється від горезвісного Будапештського меморандуму, передає ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про гарантії безпеки для України

Він пояснив, що в разі військової агресії проти України країни-підписанти угоди в найкоротший термін повинні надати зброю, допомагати фінансово, запровадити проти агресора санкції.

Київська безпекова угода не стане альтернативою вступу України до НАТО, а лише має допомогти нашій країні на шляху до Північно-Атлантичного альянсу.

“Якщо на Україну вчинять напад у майбутньому, то вона протягом 24 годин може запросити консультації з-поміж країн-підписантів договору. І після цих консультації країни-гаранти угоди мають впродовж 72 годин визначити, як діяти”, – пояснив Расмуссен.

Він наголосив, що дуже важливо підписати цей договір якнайшвидше.

“Бо якщо ми казатимемо, що подібна безпекова угода можлива тільки після завершення війни, то ми будемо лише заохочувати Путіна продовжувати цю війну, щоб країни-гаранти не мали можливості допомогти Україні. Це чіткий сигнал Путіну: “Ти не переможеш у цій війні!”. І це чіткий сигнал, що ми беремо зобов’язання підтримувати Україну стільки часу, скільки треба”, – зазначив він.

Він запевнив, що договір набуде чинності одразу після підписання.

Расмуссен також відповів, чи означає підписання Київського безпекового договору те, що Україна зможе отримати більше зброї і обладнання, якого вона потребує.

“Найкращі безпекові гарантії, які може отримати Україна, це мати сильні, потужні Збройні сили, щоби витримати будь-який напад Росії. І це основа цього документу: країни-гаранти зобов’язуються надати всю зброю, все обладнання, якого потребує Україна, все необхідне навчання, проводити спільні маневри, або допомогти Україні побудувати міцну систему оборони ось про що цей документ”, – наголосив він.

Генсек пояснив, що угода не означає, що НАТО відправить до України союзні війська.

Договір існує для того, щоб надати Україні всі потужності захистити себе від російської агресії, але самостійно. Ми надамо Вам всю необхідну допомогу, аби витримати натиск Росії”, – підкреслив Расмуссен.

Він додав, що документ буде діяти і після завершення війни.

“Він діятие до того часу, поки Україна зрештою не стане членом НАТО, якщо вона забажає. Це записано в її Конституції, що це її прагнення. Це суверенне рішення України. Ми в це не втручаємося. Але наразі, щоб не сталося на шляху до НАТО, Україна має мати залізобетонні гарантії безпеки, і вони будуть у Київському безпековому договорі”, – додав Расмуссен.

Президент Росії Володимир Путін нічим не відрізняється від нацистського лідера Адольфа Гітлера.

Але не всі політики повною мірою усвідомлюють те, що таке війна. Про це секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов сказав в інтерв’ю Wiadomosci.

У світі ще лишилися країни, які не вважають Росію агресором.