Піар за сотні бюджетних мільйонів: що відбувається з каналом “Рада” – розслідування (Відео)

Що відбувається з "Радою"

Мовник мав би висвітлювати парламентську діяльність – але саме цим телеканал нині не займається

Приватна фірма, близька до Офісу президента та “Слуги народу”, отримує мільйони гривень від державного каналу “Рада” – який навіть не займається висвітленням роботи Верховної Ради.

Про це йдеться у матеріалі “Главкому”.

Журналісти вказують, що парламентський канал нині знову отримує потужне фінансування. Водночас, після ухвалення відповідного законопроєкта від нардепа Олександра Божкова, трансляція роботи депутатів заборонена, а “Рада” долучена до виготовлення продуктів для спільного марафону новин.

Олександр Божков

У виданні припускають, що поява “слуги” у цій історії невипадкова. Божков став нардепом лише на початку квітня 2022-го. До цього працював виконавчим продюсером ТОВ “Квартал 95”.

“У підсумку телеканал “Рада”, який було створено для інформування про діяльність Верховної ради, перетворився на рупор навіть не президента, а його свити. Мовник тепер залучений  до виробництва телемарафону “Єдині новини” разом з найбільшими олігархічними медіахолдингами та “Суспільним”, – вказує автор.

За даними журналістів, значну частинку із 378 млн грн бюджету керівництво мовника збиралося витратити на купівлю інформаційного контенту. Підрядником стала компанія “Кінокіт”, в якої без тендерів було закуплено виготовлення “Ранкового шоу” (59,9 млн грн), “Дня наживо” (48 млн грн) і “Вечірнього шоу” (36 млн грн). Ще 6 млн грн – на створення авторських програм і спецпроєктів.

ТОВ із назвою “Кінокіт” належить одеській акторці Юлії Дроздовій, а її директором є Сергій Самойленко. Як пише “Бабель”, компанія почала отримувати державні замовлення після приходу до влади Зеленського.

Володимир Оселедчик

Зокрема, у жовтні 2019 року Держуправління справами винайняло фірму для зйомки і трансляції пресмарафону шостого президента у Kyiv Food Market. Також “Кінокіт” був одним із підрядників форуму “Україна 30” у 2021 році, організованого дружиною заступника голови ОП Кирила Тимошенка. Наприкінці того ж року компанія отримала 9 млн грн від каналу “Рада” лише за розробку творчої концепції програм і ток-шоу.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

“Під час війни, у скрутній економічній ситуації, виробництво контенту для марафону “Єдині новини #UАразом” за державні гроші стало рятівним колом не так для  каналу “Ради”, як для її підрядника. Як стало відомо “Главкому”, 24 травня державний мовник підписав нову угоду на виробництво контенту для телемарафону з тією ж фірмою “Кінокіт”, – пишуть журналісти.

Про договір стало відомо завдяки державному порталу Spending про використання бюджетних коштів в Україні. Тоді як навіть сервіс публічних закупівель Prozorro не містить даних про документ. Вказується, що станом на 12 вересня “Рада” вже оплатила підряднику шість рахунків за створення телеперадач на суму 39,4 млн грн.

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending
Фото: Фото “Главком”

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending
Фото: Фото “Главком”

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending
Фото: Фото “Главком”

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending

Дані державного вебпорталу Spending
Фото: Фото “Главком”

Дані державного вебпорталу Spending

Представники опозиційних фракцій звертають увагу, що в ситуації з парламентським телеканалом державні гроші без тендеру освоює “близький до влади приватний продакшн”, а сам мовник перепрофілювався у “піаробслугу Офісу президента”.

Серед підстав для таких звинувачень – активне висвітлення каналом не роботи народних депутатів, а, до прикладу, робочих поїздок вже згаданого Кирила Тимошенка. Керівник “Ради” Вадим Перенчук ще до вторгнення заявляв, що одночасне висвітлення подій з парламенту, Кабміну та Офісу президента не заборонено законом.

Нардепка від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко висловила подив, що на парламентський канал виділено сотні мільйонів гривень, але українці не знатимуть, чим займається головний законодавчий орган країни.

“Приклад із висвітленням поїздок заступника Єрмака лише зайвий раз підтверджує: парламентський мовник потрапив у чіпкі руки топпосадовців, котрі добре знають ціну політичного піару. Крихти цього добра за лояльність і слухняність від Банкової дістаюся хіба що “затятим ворогам” із забороненої ОПЗЖ. Вони вже пробилися через канал “Рада” в ефір “Єдиних новин”, – резюмують у “Главкомі”.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.