“Буча”: як проходила презентація трейлера фільму про російську окупацію Київщини – сюжет (Відео)

"Буча"

Повномасштабна війна росії проти України

Нині процес на стадії знімань

Ці історії має знати весь світ. Фільм на основі реальних подій, що відбувалися у Бучі, Ворзелі, Гостомелі та Ірпені під час російської окупації у лютому-квітні 2022 року нині знімають в Україні. Вже презентували трейлер до фільму під назвою “Буча”. Щоправда, держава чомусь проєкт вирішила не фінансувати. Знімають його поки що за кошти міжнародної спільноти. На презентації тизера до фільму був журналіст “5 каналу”.

Стрічка під назвою “Буча” розповідає історію про порятунок 203 місцевих жителів, які опинилися під російською окупацією у лютому-квітні 2022 року. Після перегляду трейлера у залі – мертва тиша. Врятував більш як дві сотні людей волонтер Костянтин Гудаускас. Він громадянин Казахстану. В Україні отримав політичний притулок після того, як оприлюднив інформацію про фальсифікацію на виборах президента Казахстану.

Костянтин жив у Бучі. З початком російського вторгнення, завдяки паспорту з громадянством Казахстану, він мав можливість проїжджати на окуповану російськими військами територію та вивозити мирних жителів. Часто ризикуючи власним життям.

“Ризик – він завжди був. Одна з таких історій – це коли ми виїхали на конвой, і вони відкрили по нам вогонь. Це було у Ворзелі. Вони поклали нас на землю, направили дуло в голову. Я був готовий до того, щоб померти, коли їхав. Він вистрелив над головою і пішов. Сказав живи”, – пригадує волонтер, прототип головного героя фільму Костянтин Гудаускас.

Таких історій у Костянтина назбиралося дуже багато. Про нього дізналися українські режисери та сценаристи і вирішили екранізувати ці події.

“Про це повинен знати світ. Про те, що відбувалося на окупованих територіях. Про геноцид української нації”, – додав Костянтин Гудаускас.

До кінострічки також увійде сцена порятунку українського композитора Ігоря Поклада, який під час окупації переховувався у підвалі свого будинку у Ворзелі. Кілька творів митця, такі як “Сіла птаха” та “Марш Сотні” з оперети “Конотопська відьма” будуть використані у фільмі як саундтреки.

“Люди у Франції, Німеччині та Італії до кінця не розуміють, що у нас тут відбувається. Тому основна ідея – це показати той жах, який скоїла рф і героїзм людей, які проти цього стояли, ламали і роблять це надалі”, – повідомив режисер фільму “Буча” Станіслав Тіунов.

Нині процес на стадії знімань. Презентували лише одну сцену. Автори кажуть, що після завершення роботи стрічку подаватимуть на всі найбільші світові фестивалі та конкурси. Українські актори й співаки, які відвідали презентацію тизера, вже пророкують фільму славу й популярність.

“Я маю надію, що комісія прийме цей фільм на Оскара і Україна буде перша”, – наголосила оперна співачка Олена Гребенюк.

Акторка та телеведуча, народна артистка України Ольга Сумська підсумувала: “Оце світ ще не побачив. Я знаю, що немає державної підтримки. Мені би хотілося просто звернутися і до наших керівників, і очільників, які би в принципі могли би, і повинні підтримати таку тему”.

А поки що творці фільму переконують, що через величезні пожертви українців на потреби ЗСУ, в Україні гроші не збиратимуть. Планують залучити міжнародних інвесторів. А світову прем’єру вже запланували на роковини трагедії 2023 року.

Юрій Пугач та Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: Культура під обстрілами: у Харкові покажуть фільм Тараса Томенка “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.