Понад $300 млн на підкуп: Росія таємно фінансує політиків у десятках країн

Росія намагається впливати на політичні системи і події за межами своїх кордонів, зокрема у країнах Європи, Африки та Азії.

Із 2014 року Російська Федерація таємно перерахувала понад $300 млн іноземним політичним партіям і кандидатам у понад 20 країнах із метою впливу на внутрішньополітичні процеси, пише The Washington Post із посиланням на дані розвідки Сполучених Штатів Америки.

“Росія також планувала перерахувати ще сотні мільйонів іноземним політичним партіям, посадовцям і політикам на чотирьох континентах. Наразі виявили не всі випадки грошових переказів. Москва планувала непублічну кампанію з послаблення демократичних систем і просування політичних сил, які відповідають інтересам Кремля”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина збирається видворити з країни 100 російських дипломатів – ЗМІ

Втручання РФ задокументували, зокрема у Боснії та Герцеговині, Чорногорії, Мадагаскарі, Еквадорі та Албанії. Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила розсекретити деякі висновки перевірки, намагаючись протистояти здатності Росії впливати на політичні системи в країнах Європи та Африки. Чиновники також вказали на одну азіатську країну, яку відмовилися назвати. Там російський посол передав мільйони доларів готівкою кандидату в президенти.

“Приховане політичне фінансування Росією та її спроби підірвати демократичні процеси є глобальним явищем, яке потребує скоординованих дій. Ми повідомляємо цим іноземним партіям і кандидатам, що якщо вони потайки приймають російські гроші, ми це бачимо і ми це викриємо”, заявив представник адміністрації Байдена.

Пов’язані з Кремлем сили використовували підставні компанії, аналітичні центри та інші засоби для впливу на політичні події, іноді на користь ультраправих груп. Державний секретар Ентоні Блінкен розіслав висновки розвідувального співтовариства посольствам по всьому світові. У повідомленні Державного департаменту посольствам США у понад 100 країнах ідеться про потенційну російську діяльність.

Журналістам також назвали імена російських олігархів, залучених до фінансових схем. Йдеться, зокрема про Євгенія Пригожина та Олександра Бабакова. У 2018 році американські чиновники звинуватили Пригожина у спробі втручатися у вибори в США 2016 року. Його пов’язують з приватною військовою компанією “Вагнер” і розшукує ФБР.

Російська Федерація платить майже 2 тис. на місяць громадським діячам, журналістам і політикам за поширення російської пропаганди в Болгарії. Росія платила за формування громадської думки болгарським політикам, відомим журналістам, аналітикам, політологам та іншим особам, які з’являються в громадських ЗМІ.