У Росії просили про переговори після початку наступу ЗСУ на Харківщині – Стефанішина

На тлі контрнаступу Збройних сил України в Харківській області на початку вересня російські чиновники вийшли на український уряд з проханням про негайні переговори.

Однак Україна відмовилася від переговорів, оскільки будь-яка дипломатія можлива тільки після повної деокупації українських територій, розповіла віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телеканалу France 24.

За її словами, низка представників різних груп посадових осіб Росії намагалася публічно та непублічно налагодити контакт з Києвом. Йшлося про мирні переговори, але зараз ініціатива та переважна більшість важелів впливу знаходяться в руках України. Тому будь-які переговори – тільки після досягнення військових цілей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Пролог до Третьої світової”: У Росії відреагували на документ про гарантії безпеки для України

Стефанішина відзначила, що Україна не відмовляється від переговорів, але з кожним злочином, який Росія здійснює в Україні, переговори стають все менш можливими. Зараз умови для переговорів далеко не ті, що були в лютому.

“Тому абсолютно необхідно, щоб ми використовували цей імпульс для великої деокупації нашої території, і потім ми, звичайно, будемо готові до переговорів, які не будуть ґрунтуватися на російських ультиматумах, а на тому, що дозволить припинити війну, але і також уникнути наступної війни на нашій землі, коли Росія буде здатна відновити резерви” – сказала вона.

Віцепрем’єр додала, що справжньою метою російських чиновників було загальмувати контрнаступ, який готувався кілька місяців, а в ідеалі – взагалі припинити його під маскою мирних ініціатив. Однак Україна відмовилася грати в цей сценарій.

Президент Володимир Зеленський не гратиме в “ігри” Кремля. Стратегія Росії – трохи захопити, взяти паузу, якісь домовленості та потім знову наступати.

У МЗС вважають, що Кремль проявить реальний інтерес до переговорів лише тоді, коли позиції Російської Федерації максимально ослабнуть.

У Міноборони зазначили, що після перемоги України у війні, Росія змушена буде капітулювати. Підписувати такий акт може не чинний президент країни-агресора Володимир Путін, а його наступник.