Окупанти у Балаклії влаштували катівні табори для українців – Нацполіція

У звільненій від російських окупантів Балаклії в Харківській області Національна поліція виявила катівні табори та в’язниці, які росіяни влаштували в місті для місцевих жителів.

У відділенні поліції окупанти розгорнули штаб, а в підвалі відділення та сусідніх будівлях обладнали в’язницю і катівні, розповів керівник слідчого управління Нацполіції в області Сергій Болвінов у Facebook.

Окупанти утримували в полоні до 40 осіб, їх били, катували, огидно годували. До в’язниці потрапляли в основному ті, хто служив у ЗСУ або мав родичів, які брали участь в АТО – таких шукали через місцевих колаборантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Зі зламаними будинками, але незламними людьми” Зеленський показав фото звільненої Харківщини

Також у в’язниці утримували тих, хто допомагав ЗСУ, партизанив, або якось інакше викликав підозру окупантів. Хапали часто з надуманого приводу.

“Одна людина просиділа у “в’язниці” 46 днів – рашисти знайшли фото його брата у військовій українській формі”, – зазначив Болвінов.

Ті, що вижили у в’язниці розповідали, що самим “легким” видом тортур, які застосовували окупанти, був електричний струм. При цьому окупанти намагалися приховати сліди злочинів – так, в останній день в місті вони розстріляли деяких українців на блокпосту. Зараз поліція встановлює всі деталі злочину росіян.

Раніше Державне бюро розслідувань затримало начальника окупаційної поліції Балаклії. Колаборант намагався втекти з міста, але не вийшло.

10 вересня у звільненому від російських окупантів місті Балаклія на Харківщині урочисто підняли український прапор. Звільнили його кількома днями раніше, але до 10 числа велася зачистка міста від залишків росіян та стабілізація становища.