Заповіт Єлизавети II засекретять: Стало відомо, чому і як надовго

Заповіт британської королеви Єлизавети II, яка померла нещодавно, буде засекречено. Його опечатають і закриють у спеціальному сейфі на, щонайменше, наступні 90 років.
Така практика секретності навколо заповітів членів королівської сім’ї тягнеться з 1910 року, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Так, в 1910 році принц Френсіс Текський попросив заховати свій заповіт в спеціальний сейф і засекретити його.

Через більш, ніж 100 років в сейфі в Лондоні, в секретному місці, зберігається вже більше 30 заповітів членів королівської сім’ї. За документами наглядає суддя, ім’я якого також міститься в найсуворішій таємниці. Заповіт Єлизавети II буде зберігатися в сейфі разом із заповітом її чоловіка, а також її матері Єлизавети і сестри принцеси Маргарет, які померли в 2002 році.

Традиційно після того, як стане відомо про смерть старшого члена королівської сім’ї, виконавець заповіту звертається до глави відділу сімейних справ Верховного суду Лондона з проханням запечатати заповіт. Відмови ще жодного разу не було.
Єдина публікація про це рішення була зроблена в 2021 році – суддя Ендрю Макфарлейн отримав заяву про запечатування заповіту померлого чоловіка королеви, принца Філіпа. Він схвалив рішення, але оприлюднив його – щоб дати громадськості хоч якесь розуміння того, що відбувається і чому.

Королева Єлизавета II, яка правила найдовше в історії Великобританії, пережила чоловіка принца Філіпа на півтора року. Монархиня померла 8 вересня в замку Балморал в оточенні близьких.

Королеву Великої Британії Єлизавету ІІ поховають 19 Вересня.