Інформація про затримання російських вчителів на Харківщині виявилася фейком – журналістка

Інформація про затримання російських вчителів на звільнених територіях Харківської області виявилася фейком.

Затримання російських вчителів спростувала журналістка Ірина Ромалійська, яка написала про це з посиланням на офіційну відповідь офісу Генерального прокурора України, отриману на її запит.

За її словами, ланцюжок поширення фейку простежено нею аж до самого кінця – спочатку інформацію з посиланням на “джерела в розвідці” або взагалі без оного поширили деякі українські видання та офіційні особи. Потім підключилися вже інші українські та іноземні ЗМІ, почався рух і в Росії, де навіть завели справу з цього приводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під наглядом поліцаїв і у давках: як діти ходять у школи Маріуполя

Ромалійська відправила офіційний запит в ОГПУ та отримала відповідь від Юрія Білоусова, начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, який спростував затримання в Харківській області російських педагогів.

“Я не знаю, хто і навіщо запустив цей фейк” – резюмувала вона, додавши, що це могла бути й Росія, яка захотіла полякати своїх громадян “страшними бандерівцями”, і Україна, яка вирішила таким чином “застерегти” бажаючих росіян їхати на тимчасово окуповані території – щоправда, в останньому випадку невідомо, що в ланцюжку розповсюджувачів інформації забули одне відоме підсанкційне видання та проросійський блогер Шарій.

На початку вересня в процесі звільнення Харківської області від окупантів стало відомо, що в деяких звільнених населених пунктах області нібито затримали російських вчителів, які приїхали на окуповані території України працювати в школах.

Міносвіти Росії спростувало цю інформацію – там заявили, що всі педагоги-росіяни встигли втекти на тимчасово контрольовані російськими окупантами території.

Пізніше це питання прокоментувала міністр реінтеграції Ірина Верещук. Вона заявила, що затриманих не обмінюватимуть на полонених, а судитимуть.