“Повна зневага” – Пентагон різко відреагував на дії Росії на Запорізькій АЕС

США розцінюють дії Росії на тимчасово окупованій росіянами Запорізької АЕС як “вищу ступінь безвідповідальності”.

Андміністація Сполучених Штатів уважно стежить за ситуацією на ядерному обʼєкті, повідомив журналістам на брифінгу високопоставлений представник Пентагону, передає CNN.

За словами представника Міноборони США, Росія демонструє “повну зневагу” безпекою українських ядерних об’єктів, і що її дії на ЗАЕС є “верхньою межею безвідповідальності”.

Окрім цього, американський уряд та вся спільнота національної безпеки відслідковують усі аспекти розвитку ситуації на ЗАЕС “дуже й дуже уважно”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має вивести свої війська з території ЗАЕС – Зеленський

“Ми дуже чітко заявили, що військові дії поблизу АЕС небезпечні, безвідповідальні, і ми хочемо, щоби бойовики та Росія діяли з особливою обережністю і не вживали дій, які можуть призвести до можливого радіоактивного викиду”, – сказав чиновник.

США очікують, зазначив він, що Росія поверне Україні повний контроль над АЕС, виконає гарантії перед МАГАТЕ та відкриє для агенції доступ до АЕС.

На Запорізькій атомній електростанції російські окупанти розмістили артилерійські установки. З них обстрілюють станцію, імітуючи прильоти з Нікополя. Артилерію росіяни встановили на майданчику, де зберігаються важкі металеві конструкції. Про це повідомив один з інженерів ЗАЕС.

Президент Володимир Зеленський очікує на результативну розмову з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутеррешом щодо ситуації на Запорізькій АЕС. А українські дипломати працюють над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію.

Минулої неділі російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС, загинув працівник станції. Двоє мешканців Енергодара поранені.