Медовий сезон 2022: як розвивається бджолярство на Полтавщині в умовах війни (Відео)

Бджоли, мед

На ярмарку бджолярі продають товар від 150-ти до 350-ти гривень за літр

На 30 відсотків менше зібрали меду цього сезону на Полтавщині. Окрім менших врожаїв, нелегко цьогоріч товар ще й реалізовувати.

“У нашій країні заведено, що основний медонос – це соняшник, то зараз майже всі пасічники качають соняшниковий мед. Достали рамку меду. Мед запечатаний, якісний, бо він запечатаний. Бджоли його герметично печатають. Тобто це зрілий, гарний мед”, – демонструє пасічник.

Для Олексія Пікалова настала найгарячіша пора року – збір та викачка меду. У його господарстві 130 бджолосімей. Зараз пасічник перевіряє, як комахи попрацювали за сезон.

“Якщо я не воюю, то потрібно рухати економіку. А щоб рухати економіку – треба працювати. Особисто у мене сезон, скажу відверто, один із найкращих. Але дивлячись на ситуацію в країні, розуміючи інших пасічників, то звичайно і радуватися не хочеться”, – каже Олексій Пікалов.

Зібравши рамки, Олексій відразу ж добуває з них яскраво-жовтий, тягучий мед.

“Транспортуємо наші рамочки до відкачуючого столика для того, щоб вскрити воскові кришечки. Рамка потім йде в медогонку, і за рахунок відцентрової сили викачує мед”, – пояснює чоловік.

Варіантів, куди дівати солодку продукцію в Олексія – кілька, але цього сезону він уперше ухвалив для себе важке рішення.

“Мед взагалі як – частина і в роздрібну торгівлю йде, частину я здаю оптом. Є свої клієнти напрацьовані роками. На цей рік особисто я не здаю мед. Зараз в країні така ситуація, що, мені здається, хай він краще полежить. Зараз переддефолтна ситуація у нас економічна. Навіть якщо я виручу з них гроші, то ці гроші можуть через тиждень знецінитися. А мед – він не псується, тому хай постоїть”, – вважає пасічник.

Інші ж пасічники поспішають збувати медову продукцію. Частина з них приїхала на Свято меду в Полтаві. Реалізують товар за старими цінами.

“Ціни такі самі, як і минулого року. Від 150 до 300 за літра”, – зазначає бджоляр Олександр Плескач.

В Олексія із Зінькова сезон також вдався та частина меду майже за безцінь поїде на оптову базу.

“Скоріше, мабуть, витрати покрити усі й може щось, як то кажуть, останеться в сім’ї. На ринку стоїмо, виїжджаємо. Теж по ярмарках. Ну цей год такий, що трудно, і ситуація в нашій країні хотілося б, щоб була набагато краща”, – розповідає  бджоляр Олексій Силка.

Для бджолярів один з основних способів продажу товару – особисті зв’язки та напрацьована клієнтська база. Саме вона дасть можливість виробнику вийти в плюс.

“Оптові закупки залишилися на тому ж рівні, що й минулого року були. Я вам скажу, як остання ціна минулого року була 65 гривень 63, 60, то і цього року поки що так від пасічників оптові організації просять”, – каже голова громадської спілки “Обласне об’єднання Полтавський пасічник” Наталія Сенчук.

На ярмарку бджолярі продають товар від 150-ти до 350-ти гривень за літр і зазначають, подекуди ціну на мед навіть занизили, щоби тільки покрити виробничі витрати.

Анна Морозова, Богдан Проскуров. Полтава, “5 канал”.

Дивіться також: путін прагне спровокувати світовий голод: блокада експорту українського зерна та її наслідки

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.