Окупована Каховська ГЕС може зупинитися взимку

Захоплена Каховська гідроелектростанція працює на 3040% потужності.

Робота ГЕС взимку зараз під питанням, повідомляє Енергоатом.

“Ми поки що не розуміємо, чи працюватиме зимою Каховська ГЕС, яка з перших днів війни в окупації. Зараз станція працює трьома агрегатами з шести це 3040 відсотків потужності”, каже генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ ювелірно “накрили” окупантів, які розселилися в управлінні Каховського каналу

Експорт електроенергії поки що відбувається не надто активно. Україні зараз важливіше тримати резерв потужності для себе.

“Нещодавно відключився блок Запорізької АЕС на 1000 мегаватів. Це велика проблема для енергосистеми. Якщо цей дефіцит швидко не покрити, то може статися аварія”, повідомив Сирота.

Каховська гідроелектростанція функціонує з 8:00 до 22:00. Вона не бере участі в балансуванні об’єднаної енергетичної системи. Зараз Укргідроенерго не може поставляти туди запчастини для підготовки до осінньо-зимового періоду. Але якщо ГЕС припинить працювати, великих проблем не буде.

“Станція може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність. Тобто не буде обстрілів ліній електропередач та підстанцій, нищення обладнання. Втім, якщо станція зупиниться, то катастрофи не буде. Вода йтиме через водозливну греблю. Тому не буде ні прориву дамби, ні обміління”, наголосив генеральний директор Укргідроенерго.

Біля Каховської ГЕС на Херсонщині у росіян не залишилося переправ, щоб перекидати військову техніку.

Українські війська там зруйнували останній міст, яким до цього активно користувалися російські загарбники.