Найвища за 40 років: у Великій Британії максимально підскочила інфляція

У липні інфляція у Великій Британії підскочила до 10,1%, сягнувши найвищого рівня з лютого 1982 року.

Зростання споживчих цін у річному вимірі стрімко прискорилося порівняно з червнем, повідомляє Reuters. Тоді воно становило 9,4%.

“Контроль над інфляцією є моїм головним пріоритетом. Ми вживаємо заходів за допомогою сильної, незалежної грошово-кредитної політики, відповідальних рішень в області оподаткування і витрат, а також реформ, спрямованих на підвищення продуктивності та зростання”, заявив міністр фінансів країни Надхім Захаві.

Дані Управління національної статистики свідчать, що ціни зросли на 0,6% у липні порівняно з червнем.

Раніше в цьому місяці Банк Англії підвищив ключову відсоткову ставку на 0,5% до 1,75%. Це перше підвищення на піввідсотка з 1995 року. Центробанк прогнозує, що інфляція досягне піку на рівні 13,3% у жовтні, коли наступного разу повинні вирости регульовані ціни на енергоносії для домашніх господарств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід зажадав від Туреччини пояснень на тлі сплеску її торгівлі з РФ Financial Times

За даними Банку Англії, зростання цін на енергоносії в Європі після вторгнення Росії в Україну є основним чинником інфляції. Імовірно, це призведе Велику Британію до тривалої, хоча і неглибокої рецесії уже наприкінці року.

Водночас у даних були натяки й на те, що інфляційний тиск у майбутньому може почати знижуватися.

7 липня прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон подав у відставку з посади й виступив із заявою.

Підтримка України продовжиться, сказав британський прем’єр. Він закликав Велику Британію стати лідером у Європі за рівнем підтримки України.

Джонсон закликав наступного прем’єра триматися ближче до американців і заступатися за українців.