Російські окупанти не пускають Червоний Хрест до полонених в Оленівці

Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста двічі відвідували українських полонених, яких російські окупанти утримують в селищі Оленівка Донецької області.

Однак не мали змоги поспілкуватися з полоненими віч-на-віч. Про це сказав речник Міжнародного комітету Червоного Хреста Олександр Власенко, повідомляє “Суспільне”.

При цьому МКЧХ намагається отримати доступ до полонених, а також до тіл їхніх загиблих товаришів.

“До деяких людей ми маємо доступ і мали доступ. В Оленівці ми справді були два рази. Після того, як туди перемістили військовополонених. Це було буквально через 2-3 дні після їхнього перевезення в Оленівку”, розповів Власенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН має негайно поїхати в Оленівку заява Генштабу, СБУ і Міноборони

Візит був коротким і не повністю відповідав вимогам МКЧХ.

“Він не був згідно з усіма нашими правилами, коли ми маємо можливість подивитися всі приміщення, якими користуються військовополонені, поговорити з ними без свідків. Мета цього візиту була просто привезти туди питну воду, щоб забезпечити найнеобхіднішим на перший час”, сказав речник організації.

Червоний Хрест нині має доступ до деяких військовополонених, й намагається тримати на контролі й ситуацію з полоненими в Оленівці.

“Що стосується Оленівки, ми, звичайно, хотіли побачити цих людей. З приводу цього ведемо переговори. Таким каменем спотикання є те, що ми хотіли побачити людей. Для нас важливо потрапити саме в місце, де вони знаходилися. Ми хотіли побачити людей, які там були”, розповів Власенко.

Він назвав три категорії полонених, яких утримують в колонії.

“Це поранені, люди, які переміщені в медичні установи. І їм надається лікарняна допомога. Друга категорія люди, які не постраждали внаслідок цієї трагедії 29 липня. Третя категорія це тіла загиблих людей, які ми хотіли б також побачити”, сказав речник Червоного Хреста.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку “Азов”, які перебували в колонії Оленівки.

Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Українських полонених вбили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін. Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК “Вагнер” і ФСБ.