ПТСР легше долати, коли ти знаєш, за що воюєш – морпіх Костенко (Відео)

ЗСУ

Повномасштабна війна росії проти України

Морпіх також розповів про закордонний досвід британців та американців

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та командир відділення 503-го окремого батальйону морської піхоти, історик Іван Костенко обговорили ПТСР (посттравматичний розлад – ред.).

Армієць наголосив, що коли ти знаєш, за що воюєш, то це допомагає боротися з ПТСР.

“Якщо ти знаєш, для чого ти тут, знаєш своє місце в історії і знаєш історію своєї держави, і у тебе історія держави, це не 70 років радянського союзу, не 300 років, те, що зі школи запам’яталося, а ти пам’ятаєш, що ця земля не одну сотню тисяч років, якщо ти це все знаєш, то проблем в тебе не буде”, – каже Костенко.

Морпіх також розповів про закордонний досвід. Армієць говорить, що у Великій Британії чітко знають, чому воюють, а от США вагаються, тому психологічні зриви частіші.

“Проводилося дослідження. В американських військових ПТСР буває в рази частіше, ніж у британських військових. Дослідження було довгим і виявилося, що все питання у вихованні насамперед. Тому що у британців у них у школах досі вивчається вірш про тонку червону лінію, про атаку легкої піхоти під Балаклавою, це про 1886 рік, про те, як правила Велика Британія морями. У них був такий вислів, як Big Game – тобто це назва війни. І взагалі у них вважалося, що війна – це найкраще, що може статися в житті чоловіка. Зрозуміло, що нині вони так не кажуть, але весь цей історичний багаж у них є. І пам’ятаючи, що Велика Британія – все ж імперія, вони набагато легше все переносять, оскільки вони знають, де вони, для чого і що роблять”, – розповідає Костенко.

У США все трохи інакше. Бо люди повертаються і починають розповідати, що це була неправильна війна, що це була війна за нафту тощо.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Зауважимо, що “друга армія світу” виявилася таким самим фейком, як і всі новини з російського телевізора. Всього за місяць окупаційні війська втратили в Україні більше особового складу і техніки, ніж за 10 років війни в Афганістані. Втрати ворога перевищують також втрати росіян в обох чеченських війнах. Крім того, втрати росії в особовому складі, танках і літаках перевищують розміри деяких інших армій світу. Відомо, що ЗСУ знищили щонайменше 12 російських генералів на передовій.

Крім того, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 172 дні повномасштабної війни.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.