ООН може підтримати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Організація об’єднаних націй готова підтримати місію Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізьку атомну електростанцію.

Але для цього має погодитись і Україна, і Росія. Про це сказав речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна готується до будь-яких сценаріїв із ЗАЕС Монастирський

“Останніми днями різні російські офіційні особи неодноразово звинувачували секретаріат ООН у скасуванні або блокуванні візиту представників МАГАТЕ на Запорізьку АЕС”, вказав він.

Дюжаррік спростував це. Сказав, що секретаріат ООН не має повноважень блокувати або скасовувати будь-яку діяльність МАГАТЕ.

Росія постійно заявляє про те, що саме Україна винна в загрозливій ситуації на Запорізькій АЕС і сама ж обстрілює станцію. “Це дезінформація, яка відвертає від реальності й не відповідає їй”, заявила під час засідання Радбезу ООН заступниця держсекретаря США з контролю над озброєннями й міжнародної безпеки Бонні Дженкінс.

11 серпня російські окупанти продовжували обстрілювати Запорізьку атомну електростанцію. Загарбники знову поцілили в територію АЕС, влучивши неподалік від першого енергоблока.

Лише повний відхід росіян з території ЗАЕС і відновлення повноцінного контролю України над ситуацією навколо станції гарантують відновлення атомної безпеки для всієї Європи, вважає президент України Володимир Зеленський.