“Заходу треба готуватися давати гроші до кінця війни” – економіст

До кінця серпня Україна отримає ще $3 млрд фінансової допомоги від США в рамках узгодженого на початку літа пакету $7,5 млрд. Гроші підуть на охорону здоров’я та пенсійне забезпечення. Допомога Заходу єдине, що допомагає Україні уникнути гіперінфляції. Країна залежить від іноземних грошей, але іншого варіанту підтримки економіки немає. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Володимир Дубровський.

“Відійти від залежності від міжнародної допомоги ми не зможемо до кінця війни. Тому що втримати баланс у такій екстремальній ситуації жодна країна не змогла. У більшості держав війна супроводжувалася гіперінфляцією. Єдине, що нам допомагає її уникнути, це допомога Заходу. Інфляція в нас відчувається, але вона не така велика. Але нам і партнерам треба готуватися до того, що якщо війна затягнеться, доведеться витрачати більше грошей до кінця нашої перемоги. І після неї деякий час ми ще отримуватимемо допомогу для відновлення країни. Позитивне в цьому те, що є заморожені активи Росії на сотні мільярдів доларів. Ці активи можна буде конфіскувати на користь України. Так можемо, наприклад, позбутися боргів”, каже Дубровський.

Україна зараз залежить від міжнародної допомоги більше, ніж повністю, наголошує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові обличчя українського війська: як в Україні з’явилися бригади Богуна, короля Данила та Холодний Яр

“Тому що в умовах повномасштабної війни довелося би або друкувати гроші, що неприйнятно, або ще підвищувати податки це вбило би бізнес. Нічого не робити це також поганий варіант. Тому ми дуже сильно залежимо від допомоги. Вона становить більшу частину наших витрат. Єдине, що втішає, Україна зараз воює за цінності цивілізованого світу. Тому з боку наших партнерів було б не по-людськи нас не підтримати. А гроші ці для них не дуже великі, бо їхні бюджети вимірюються трильйонами доларів”, говорить Дубровський.

Деякі “миролюбці” в світі вважають, що на війну гроші давати не можна. Тому гроші дають на гуманітарні потреби, хоча це все дуже умовно, пояснює економіст.

“У нас один бюджетний кошик. Як з нього розподіляються гроші це питання нашої держави. Зброю нам все одно дають в рахунок допомоги. Тому це абсолютно умовна річ”, уточнює Дубровський.

США цього тижня заявили, що нададуть Україні додаткові $4,5 млрд.Україна також сподівається отримати програму МВФ на $1520 млрд, щоб зміцнити свою економіку, заявив голова Національного банку Кирило Шевченко. Уряд очікує отримати цю допомогу до кінця року.

Через російську агресію щомісячний дефіцит в Україні становить $5 млрд, сказав президент Володимир Зеленський про стан економіки. Видатки на армію і безпеку будуть пріоритетними в держбюджеті на 2023 рік.