Росіяни прикриваються ЗАЕС, щоб гатити по Нікополю та Марганцю – Зеленський

Російські окупанти залякують жителів Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської області обстрілами Запорізької атомної електростанції.

Загарбники гатять по Нікополю та Марганцю, прикриваючись ЗАЕС. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні в Telegram.

“Вони влаштовувають постійні провокації на території атомки, намагаються нагнати додаткові сили, щоб ще більше шантажувати нашу державу і весь вільний світ. Якщо хтось в Росії думає, що це може їм щось дати, то вони помиляються. Російський шантаж тільки ще більше змобілізує зусиль для протистоянню терору”, сказав він.

Кожен день перебування російського контингенту на території Запорізької АЕС та в сусідніх районах України настільки збільшує радіаційну загрозу для Європи, що навіть у пікові моменти протистояння в часи холодної війни такого не було, наголосив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк пояснив, для чого окупанти обстрілюють Запорізьку АЕС

“Звичайно, на це має бути потужна реакція. Українські дипломати й представники держав-партнерів зроблять усе, щоб нові санкції проти Росії обов’язково блокували російську атомну галузь. Абсолютно всі посадовці держави-терориста, а також ті, хто їм допомагає в цій шантажистській операції з атомною станцією, мають відповідати в міжнародному суді. Це обов’язково буде”, сказав президент.

Він наголосив, що кожен російський військовий, який або стріляє по станції, або стріляє, прикриваючись станцією, повинен розуміти, що стає особливою мішенню для нашої розвідки, для наших спецслужб, для нашої армії.

“Особливо вдячний усім, хто захищає цей напрямок, хто витримує цей тиск російських терористів і захищає Україну та світ від створеної окупантами ядерної загрози. Я вдячний усім нашим енергетикам, які підтримують стабільну роботу енергосистеми України та самої Запорізької станції”, підсумував Зеленський.

На Запорізькій атомній електростанції російські окупанти розмістили артилерійські установки. З них обстрілюють станцію, імітуючи прильоти з Нікополя. Артилерію росіяни встановили на майданчику, де зберігаються важкі металеві конструкції.