“Це квиток в один кінець”: Подоляк пояснив, чому провалиться російська паспортизація на захоплених територіях

Намагання Росії роздати свої паспорти українським громадянам на окупованих українських територіях є абсолютно провальними.

Головна причина російський паспорт сприймається у світі як максимально токсичний, пише у Telegram радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, нині російський паспорт – це мітка, за якою у всіх цивілізованих країнах визначають репутаційну та безпекову загрозу.

Так, для власників російських паспортів уже закриті для подорожей Нідерланди, Норвегія, Бельгія, Данія, Чехія, Словаччина, Литва, Латвія, Естонія та низка інших країн. І це лише початок ізоляції.

Громадяни Росії не можуть представляти свою країну на міжнародних спортивних змаганнях, використовувати національні кольори чи стояти на п’єдесталі під її гімн.

Власники російських паспортів опинилися під загрозою блокування рахунків у закордонних банках і мають труднощі з відкриттям нових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насильницька “паспортизація” на окупованих територіях “набирає обертів” розвідка

“Від Вірменії й Казахстану до Греції, Франції та Німеччини кожна фінансова установа двічі подумає, перш ніж відкрити росіянину рахунок і наразити на небезпеку всю свою операційну діяльність через можливі санкції”, – пише Подоляк.

Навіть великі мережі готелів нині відмовляються бронювати номери для власників російських паспортів. А юридичні фірми не беруться представляти інтереси громадян Росії як це відбувається, наприклад, у Великій Британії.

Крім того, російський паспорт це кінець європейського шопінгу. Люксові бренди чудово розуміють ризики порушення санкцій, тому не продають речі росіянам.

“Російський паспорт це квиток в один кінець, до всесвіту Орвелла, де свобода це рабство, а невігластво сила. Жодних прав, можливостей чи перспектив. Максимальна зневага та ізоляція від усього прогресивного світу”, – зазначає Подоляк.

Тому, на його думку, російський чи український паспорт оберуть люди відповідь очевидна.

У Кабміні обговорили введення кримінальної відповідальності за отримання російського паспорта. Робота над законопроєктом ще триває.

Європейський Союз не визнає паспортів, які роздає Росія під час війни в Україні.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про спрощення отримання російського громадянства для всіх громадян України. Раніше він спростив порядок для мешканців тимчасово захоплених українських територій.