“Людей відправляють на забій” – у розвідці розкрили деталі “мобілізації” на окупованих територіях

Російська влада ставиться до мешканців ОРДЛО як до людей нижчого ґатунку. Особливо це виявляється у методах мобілізації на війну проти України.

Про це заявив представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов в інтерв’ю виданню “Апостроф”. І розповів про особливості мобілізації населення так званих ЛНР і ДНР до російських окупаційних військ.

За його словами, поки в Росії триває прихована мобілізація, де намагаються когось мотивувати грошима, стимулювати якимись примарними виплатами чи агітувати з ідейною метою, через пропагандистські канали, то в ОРДЛО людей просто загрібають на вулицях.

“Там все просто. Є інформація, що, наприклад, у Луганську нещодавно відбулася нарада представників окупаційної адміністрації з підприємствами, де довели, що найближчим часом необхідно мобілізувати ще вісім тисяч чоловіків до 60 років. Безумовно, це колосальна цифра”, повідомив він.

Юсов також пояснив, для чого це робиться.

“Для того, щоб поповнити втрати, відновити боєздатність частин. Насамперед ідеться про так званий 2-й армійський корпус. Тому так, це гарматне м’ясо. Від самого початку мешканців ОРДЛО, навіть тих, хто має російські паспорти, використовували як гарматне м’ясо для розвідки боєм”, зазначив представник розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни влаштовують облави на окупованих територіях

За його словами, погано навчених і з поганою амуніцією їх кидали на важкі ділянки фронту. Натомість з росіянами обходилися зовсім по-іншому.

“Тому це великий сигнал для всіх, хто, можливо, ще тішить себе, що “русский мир” це щось добре”, каже Юсов.

Він зауважив, що можливості якоїсь громадської думки чи громадського спротиву там, безумовно, немає.

“Її ще менше, ніж на території Російської Федерації. Хоча були випадки протестів і звернень, але людей там ніхто не чує. Тому так, це примусова мобілізація в найгіршій і найогиднішій своїй формі. Людей силоміць забирають, навіть зупиняючи на перехрестях і витягуючи з власних авто”, розповів розвідник.

Юсов наголосив, що мобілізаційна кампанія на території Росії і в анексованому Криму незадовільна.

“Тобто плани не виконують. Єдине місце, де вони можуть швидко й без будь-яких побоювань, озирань на громадську думку поповнювати живою силою особовий склад, це ОРДЛО. Жодних громадянських прав і свобод там немає, жодні закони там не діють”, розповів Юсов.

За словами представника розвідки, саме через це найбрутальніша мобілізаційна кампанія відбувається в ОРДЛО.

“Це навіть не мобілізація, це просто рабство. Людей відправляють у прямому сенсі на забій. Це геноцид”, підкреслив Юсов.

Сьогодні російські окупанти аврально проводять так звану тотальну примусову мобілізацію на тимчасово окупованій території України.

Відбуваються масові облави й затримання чоловіків для відправлення їх у райони бойових дій. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Передумовами для таких дій стали втрати живої сили окупантів. У зв’язку із цим, командування ЗС РФ розширює практику відтермінування чергових ротацій передових підрозділів на невизначені терміни без доукомплектування особовим складом.