Стало відомо, скільки жінок з “Азовсталі” досі в російському полоні – дані МінТОТ

"Азовсталь"

Вбивство рашистами українських полонених в Оленівці

Серед них є такі, яких вважають не комбатантами за Женевськими конвенціями

У російському полоні залишається 131 жінка з “Азовсталі” – про це повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, пише UkraineNOW.

“Серед них є ті, які служили в полку “Азов”, військові медики, прикордонниці, 36-та бригада морпіхів, нацгвардійці, Збройні сили та інші формування. Також 33 медиків, яких вважають не комбатантами за Женевськими конвенціями”, – уточнила чільниця міністерства.

Як нагадує видання, після наказу Зеленського припинити оборону Маріуполя та зберегти життя бійців, у російському полоні опинилося понад 2,5 тис. “азовців”.

Частину полонених перевезли в с. Оленівка. У ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії в Оленівці, де утримували українських військовополонених, стався вибух. росіяни заявили про загибель 50 українських військових, ще 70 із тяжкими пораненими. Представники міжнародних організацій на місце вибуху допущені не були.

Полк “Азов” вважає, що удар по колонії, де перебували українські військовополонені, є актом публічної страти, який росія здійснила через безкарність.

Як повідомляв 5.ua, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих полонених в Оленівці Донецької області.

Нагадаємо, інститут вивчення війни (ISW), реагуючи на вбивство українських військовополонених в Оленівці, зазначає, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи HIMARS.

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти опублікували прізвища поранених та загиблих полонених, які постраждали внаслідок атаки рашистів на колонію в Оленівці. 

Також, російське посольство в Британії продовжує показувати рівень рашистської дипломатії на весь світ. На цей раз вони на своїй сторінці в Twitter закликали стратити українських військовослужбовців полку “Азов”, які перебувають у російському полоні.

Також, СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки.

Читайте також: Білецький оголосив “полювання” на причетних до масового вбивства полонених в Оленівці.

Як повідомляв 5.ua, Генштаб ЗСУ підтвердив, що російські окупанти здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл колонії в Оленівці. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.