Президент Федерації боксу України Продивус: Після 24 лютого ні про яке “поза політикою” не може бути й мова

Журналіст під час бесіди нагадав, що в червні український боксер Іван Редкач, який проживає у США, опублікував фото з російським чемпіоном WBA в напівважкій вазі Дмитром Біволом і заявив, що “потрібно розділяти спорт і політику”.

Продивус засудив цю заяву.

“Після 24 лютого ні про яке “поза політикою” не може бути й мови. Зв’язки з Росією, Білоруссю колись були досить міцними. Але зараз, після того, як вони вторглися до нас на танках, убивають, ґвалтують… Війна всіх об’єднала проти російської агресії. Вони лякали нас якимись кадирівцями, а ми показали на весь світ, що наші воїни найсильніші”, зазначив він.

За словами Продивуса, після початку повномасштабного вторгнення десятки боксерів, тренерів та суддів пішли захищати Україну, серед них боксер Степан Грекул.

“Український бокс, безумовно, стоїть на патріотичних позиціях. У нас, наприклад, є тренер з Одеської області, йому 60 років, прізвище не називаю. Він деякий час служив у ЗСУ і повинен уже за віком вийти на пенсію. Так він звернувся до нас, ми давали рекомендацію й писали листи у відповідні структури, аби йому дозволили продовжити контракт, тому що він хоче бути там. Є й такі в нас люди. А є такі, як Редкач. Є заслужений тренер України Володимир Ненашев із нині окупованого Енергодара, він підтримав ворога. Ми звернулися до Мінспорту, щоб позбавити його звання, тому що у федерації немає таких повноважень. Ще було від нас звернення по колаборанту Віталію Невеселому, щоб позбавили його всіх звань, яких він досягав, боксуючи за Україну”, – розповів він.

Глава ФБУ каже, що федерація моніторить, зокрема, соцмережі спортсменів.

“Ми все це відстежуємо. Моніторимо, хто що в соцмережах пише, що публічно говорить. По кожному факту будемо реагувати. Але тут потрібно виважено й індивідуально підходити. Одна справа, якщо боксер або тренер знаходяться на вільній території і підтримують агресію – тут ніяких розмов, відразу жорстко діяти, зокрема звертатися у правоохоронні органи. Але якщо людина на окупованій території, вона може під тиском що-небудь говорити або, навпаки, не мати можливості відкрито висловлювати свою патріотичну позицію – там немає зв’язку, зрештою, це просто небезпечно для життя. Усе це вимагає перевірки. Але випадки зради, колабораціонізму у нас поодинокі”, – додав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)