Нацбанк відновлює обіг цінних паперів

Національний банк України відновлює операції з цінними паперами. Обмеження запровадили 24 лютого через повномасштабне вторгнення Росії.

 Державні цінні папери один з основних інструментів інвестування учасниками ринків капіталу, говорять у Нацбанку. Поновлення їхнього обігу пожвавить нашу економіку й надасть хороший додатковий ресурс для її відбудови.

Крім того, до 22 грудня НБУ не братиме плату за зберігання та облік цінних паперів. Це допоможе адаптувати бізнес-процеси до нових умов на фінансових ринках.

 У час війни заощадження найліпше формувати з коштів у банках і цінних паперів, каже економіст Михайло Демків, У хороші часи необхідно заощаджувати, щоб у погані мати можливість підтримувати певний рівень споживання. Але навіть зараз можна пробувати накопичувати. Важко сподіватися на хороший дохід, враховуючи прогнозований рівень інфляції. Цьогоріч вона становитиме 30 відсотків, 2023-го 20,7. Більшість банків не підвищують ставки за депозитами, а Міністерство фінансів утримується від приведення ставок за облігації внутрішніх державних позик до реалістичніших значень. Але все може змінитися найближчим часом, адже інфляційні процеси неможливо ігнорувати. До цього найкращою альтернативою залишатиметься купівля іноземної валюти й цінних паперів.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”