Віконні ролети вберігають від спеки

Взимку економлять опалення

 Занавіски на кухонних вікнах міняли чотири рази, розповідає 38-річний Ігор Меркулов із села Гореничі під Києвом. Кожні мають вигоди й недоліки, про які не скажуть консультанти.

Меркулови живуть у приватному одноповерховому будинку. Великі вікна кухні виходять на людну вулицю.

 Я прибив карнизи, спочатку завісив вікна легеньким тюлем, продовжує чоловік. Вікна стали ошатніші, кухня затишнішою. Але з вулиці все видно, особливо увечері, коли світло вмикали. За два місяці тюль зняли. Купили дорожчий і щільніший. Ситуація змінилася, але теж не влаштовувала. Бо вдень тюль пропускав мало світла, ввечері нас із вулиці було видно. Потім докупили важкі штори з тканини блекаут, що не пропускає світло взагалі. Це вирішило проблему. Вранці відкрив кухня наповнилася світлом, увечері закрив з вулиці нічого не видно. Але такі штори треба прати кожні два місяці, бо насотують жир. А зняти їх, випрати, виполоскати, попрасувати, повісити знову ще той клопіт. Всі вихідні на це йшли. Та й важкі штори годяться швидше для вітальні, а не для кухні.

Торік Ігор Меркулов встановив на вікна тканинні ролети. Їх вішають на раму вікна, необхідні кріп­лення є у комплекті. Для монтажу потрібна лише викрутка.

 Для кухні мають найбільше вигод і найменше недоліків, ділиться враженнями. Не займають багато місця, акуратні. Влітку не пропускають спеку, взимку економлять опалення, бо щільно закривають вікно, з якого найбільше пре холоду. Вранці підняв кухня наповнилася світлом, увечері опустив можна не боятися, що з вулиці заглядатимуть.

Тканинні ролети вид занавіски на вікна. Можуть стояти окремо або поєднуватися з традиційними тюлем і шторами.

 Ролети компактні, прості в установці, догляді та експлуатації, каже 35-річна Юлія Дмитрук зі львівського інтернет-магазину товарів для дому. Встановити їх може кожен.

Ролет складається із цупкої тканини заданого розміру, валика, на який намотується ця тканина, і пластикового ланцюга, який опускає чи піднімає тканину.

 Тканина не мнеться, не вигорає на сонці, не розтягується й не збігається, продовжує Юлія Дмитрук. Просочена спеціальною речовиною, яка відштовхує воду й пил.

При виборі ролета спочатку звертають увагу на тканину.

 Є натуральна, штучна і комбінована, каже Юлія Дмитрук. Різної щільності, кольору, фактури. Є напівпрозорі, середньої щільності, блекаут. Від цих факторів і розміру самого ролета залежить ціна. Однотонні зі штучної тканини найдешевші, кольорові з малюнками, фотодруком на натуральній тканині найдорожчі. Є подвійні “день-ніч”. Такі не треба опускати і піднімати повністю, бо складаються з двох смугастих полотен. На них прозорі смуги чергуються зі щільними. Такі тільки рухають вверх-вниз на 5 см.

За механізмом ролети бувають відкриті й закриті.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”

 У відкритому між рамою і самим ролетом є щілина, у закритих зазор мінімальний, буквально кілька міліметрів, пояснює Юлія Дмитрук.

Тканинні ролети протирають сухою або вологою ганчіркою.

 Бруд чи плями можна витирати канцелярською гумкою-стирачкою, плямовивідниками на натуральній основі, перекисом водню чи нашатирним спиртом. Агресивні мийні засоби використовувати не варто, бо вимиють і фарбу з ролета. Так само, як і терти. Прасувати лише в крайньому разі.

Найвагомішим недоліком ролетів називає слабкі комплектуючі, які використовують маловідомі виробники. В таких ламається ролик, вискакують кріплення.